Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Veľký prieskum spoza hraníc: Poliaci majú najradšej Čechov a Slovákov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

VARŠAVA - Poliaci majú priaznivý postoj k Čechom, Slovákom, Talianom, Američanom, Angličanom a Maďarom, pričom najväčšiu nedôveru cítia k Arabom, Rómom a Rusom. Ukazuje to najnovší prieskum poľského inštitútu CBOS, na ktorý sa v piatok odvolala štátna tlačová agentúra PAP.

Podľa prieskumu 53 percent opýtaných uviedlo, že majú radi Čechov, a 52 percent respondentov má rado Slovákov. Od 51 do 48 percent opýtaných má pozitívne pocity voči Talianom, Američanom, Angličanom a Maďarom, pričom 43 percent má pozitívny vzťah ku Grékom a 41 percent k Švédom.

Kladné pocity má voči Nemcom 36 percent poľských respondentov a voči Ukrajincom ich má 35 percent. V prípade Číňanov a Bielorusov je to 32 percent a 31 percent. Vyše polovica opýtaných vyjadrila nedôveru k Arabom (55 percent) a necelá polovica k Rómom (46 percent) - sympatie k nim vyjadrilo iba 15 a 20 percent (v uvedenom poradí).

Negatívne pocity voči Rusom má 42 percent opýtaných Poliakov a 26 percent uviedlo opak, teda kladné pocity. Inštitút CBOS urobil prieskum 9.-16. januára 2020 v náhodne vybranej skupine 1016 dospelých Poliakov, spresnila agentúra PAP.

Viac o téme: PrieskumSlovenskoPoľskoVaršava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu