Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Koronavírus sa neustále šíri: V Kórei zaznamenali prvé úmrtie, hrozivé správy z lode Diamond Princess

V celej Číne evidujú doteraz viac ako 4000 prípadov nákazy koronavírusom Zobraziť galériu (5)
V celej Číne evidujú doteraz viac ako 4000 prípadov nákazy koronavírusom (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

SOUL - Celkovo 15 prípadov nákazy novým koronavírusom potvrdili v jednej nemocnici v Južnej Kórei, vrátane muža, ktorý ako prvý v krajine na vírus zomrel. Vo štvrtok o tom informovali tamojšie úrady. V Južnej Kórei bolo vo štvrtok popoludní celkovo potvrdených 104 prípadov nákazy, uviedli tlačové agentúry Jonhap a AFP.

Zosnulý muž vo veku 63 rokov bol v nemocnici v meste Čchongdo na juhovýchode krajiny hospitalizovaný dlhodobo, vyše 20 rokov. Patril k 15 pacientom a členom personálu, ktorí mali pozitívne výsledky testov na nový koronavírus. Mužovi, ktorý ochoreniu podľahol v stredu ráno, však ochorenie COVID-19 spôsobené vírusom zistili posmrtne.

Úrady urobili od stredy testy všetkým pacientom a členom zdravotníckeho personálu v nemocnici - začali s tým vtedy, keď dvom pacientom na psychiatrickom oddelení potvrdili nákazu koronavírusom. Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb preveruje možnú súvislosť situácie v nemocnici s 31. potvrdeným prípadom nákazy v krajine - ide o 61-ročnú Juhokórejčanku, ktorá začiatkom tohto mesiaca navštívila Čchongdo, potom u nej potvrdili koronavírus.

Okrem Číny sa infekčné
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

Predstavitelia nového náboženského hnutia Sinčchondži, ktoré vzniklo v roku 1984 a je inšpirované kresťanstvom, uviedli, že zatvorili všetkých 74 kostolov v krajine a veriacim odporučili, aby bohoslužby sledovali na portáli YouTube. Hnutie, ktoré má zhruba 200.000 členov, vo vyhlásení informovalo, že zdravotníci dezinfikujú kostol v Tegu, ktorý navštevuje približne 8000 ľudí.

Z vyhlásenia hnutia vyplýva, že veriacim už od konca januára odporúčali, aby do kostolov nechodili, ak v nedávnej dobe cestovali do zahraničia alebo pociťujú príznaky chrípky. Infikovaná žena však napriek tomu do kostola naďalej chodila, keďže sa domnievala, že trpí len bežnou chrípkou a navyše nebola v zahraničí.

Na lodi Diamond Princess má koronavírus ďalších 13 ľudí

Nákaza novým koronavírusom sa potvrdila u ďalších 13 pasažierov veľkej výletnej lode Diamond Princess, ktorá od začiatku februára kotví v prístave japonského mesta Jokohama a do stredy bola v karanténe. Oznámilo to vo štvrtok japonské ministerstvo zdravotníctva, z ktorého správy citovala agentúra AFP. Počet prípadov infekcie, ktoré sa na lodi dosiaľ potvrdili, tak stúpol na 634. Nové prípady preukázali lekárske testy, ktorým podrobili dovedna 52 ľudí.

Stovky ľudí opustili výletnú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Eugene Hoshiko)

Na Diamond Princess (Diamantová princezná) sa v stredu skončila 14-denná karanténa. Z lode v tento deň vystúpilo 443 pasažierov, u ktorých sa prítomnosť koronavírusu COVID-19 nepotvrdila a počas uplynulých 14 dní nevykazovali nijaké príznaky nákazy. Vo štvrtok z lode odišlo takmer 250 ďalších pasažierov. Evakuácia zvyšných pasažierov z plavidla by mala trvať najmenej nasledujúce tri dni.

Dovedna 1045 členov posádky by malo v karanténe na lodi ostať ešte ďalších 14 dní, ktoré začnú plynúť od odchodu posledného z pasažierov. Viaceré krajiny medzičasom evakuovali z lode svojich občanov a oznámili, že po príchode do vlasti budú ďalších 14 dní v karanténe. Na lodi Diamond Princess, ktorá z Jokohamy vyplávala 20. januára a vrátila sa začiatkom tohto mesiaca, sa pôvodne nachádzalo 3711 ľudí z 50 krajín sveta. Medzi pasažiermi bol aj jeden Slovák.

Koronavírus sa nepotvrdil

Nákaza novým koronavírusom sa nepotvrdila u žiadneho zo 747 zvyšných členov posádky lode Westerdam kotviacej v Kambodži, ktorých podrobili lekárskym testom. Oznámilo to vo štvrtok kambodžské ministerstvo zdravotníctva, z ktorého vyhlásenia citovala agentúra DPA. Lodi pre obavy zo šírenia nového koronavírusu odmietli povoliť vstup do svojich prístavov viaceré ázijské krajiny až napokon v polovici februára zakotvila v Kambodži.

Výletná loď MS Westerdam
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP/Heng Sinith)

Loď ešte v stredu opustilo 781 zvyšných pasažierov, u ktorých sa nákaza taktiež nepreukázala. Prevádzkovateľ plavidla, spoločnosť Holland America Line, uviedla, že testy, ktoré pasažierom a posádke lode nariadilo vykonať kambodžské ministerstvo zdravotníctva, sú tak už dokončené. Loď podľa vyhlásenia spoločnosti ostane v kambodžskom prístave ešte niekoľko dní, kým sa vypracuje plán jej ďalšej cesty.

Povolenie na vylodenie pasažierov MS Westerdam odmietli vydať Thajsko, Japonsko, Taiwan, Guam a Filipíny. Stalo sa tak napriek tomu, že na palube plavidla nebol zaznamenaný žiaden prípad nového koronavírusu. Pôvodným cieľom plavby Westerdam bolo japonské mesto Jokohama. Na výletnej lodi sa nachádzalo dovedna 1455 pasažierov a 802 členov posádky.

Čína opäť zmenila metódu počítania ľudí nakazených koronavírusom

Čína vo štvrtok oznámila, že znovu zmenila metódu počítania pacientov nakazených novým koronavírusom a teraz bude zarátavať iba tých, ktorým diagnózu určili vylepšeným, sofistikovaným laboratórnym testovaním. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Je to už druhýkrát za osem dní, čo krajina pozmenila svoje kritériá - tento krok však môže spôsobiť zmätok v štatistikách a sťažiť snahu sledovať šírenie ochorenia.

Predstavitelia čínskeho zdravotníctva minulý týždeň uviedli, že pacienti zo stredočínskej provincie Chu-pej a jej hlavného mesta Wu-chan - ohniska nákazy -, ktorým ochorenie diagnostikovali klinickými metódami vrátane snímania pľúc, budú dodaní k počtu tých, ktorým ochorenie potvrdili laboratórnymi analýzami. Toto potom viedlo 13. februára k obrovskému jednodňovému zvýšeniu v počte potvrdených prípadov - až na 14.840.

Koronavírus naďalej straší celý
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

Zmenu v metóde urobili preto, že sa zvýšil počet nevybavených pacientov čakajúcich na nepriamy antiglobulínový test (NAT), ktorých zdravotný stav sa zhoršoval, vysvetlil hlavný lekár v Prvej nemocnici Pekinskej univerzity Wang Kuej-čchiang. "Pacienti potrebovali aktívnu liečbu," dodal Wang. "Teraz sa situácia v Chu-peji zmenila... Už nemáme resty, teda takých nevybavených pacientov, ktorí potrebujú nepriamy antiglobulínový test, a môžeme teraz rýchlo testovať všetky podozrivé alebo nediagnostikované prípady," povedal hlavný lekár.

Najnovšia zmena prichádza v čase, keď Čína vo štvrtok hlásila najväčší pokles počtu nových prípadov nákazy za takmer mesiac, konkrétne 394 ďalších nakazených po celej krajine. Predstavitelia provincie Chu-pej informovali, že počet prípadov nákazy predtým nahlásených v provinčných mestách upravili smerom nadol o 279 po tom, čo niektorým pacientom diagnostikovali koronavírus za použitia snímania pľúc, ale neskôr mali pri nepriamom antiglobulínovom teste negatívny výsledok.

Počet úmrtí v celej Číne medzitým stúpol na 2118, keďže bolo nahlásených 114 nových úmrtí, väčšinou v Chu-peji.

Viac o téme: úmrtieKóreaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu