Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Talian nakazený koronavírusom je v kritickom stave: Irán potvrdil štyri úmrtia a 18 nakazených

Okrem Číny sa infekčné ochorenie Covid-19 objavilo v 26 ďalších krajinách Zobraziť galériu (5)
Okrem Číny sa infekčné ochorenie Covid-19 objavilo v 26 ďalších krajinách (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

CODOGNO - Nemocnica v meste Codogno na severe Talianska sa stará o 38-ročného pacienta nakazeného novým druhom koronavírusu, ktorého stav je označovaný za veľmi vážny. Oznámili to v piatok tamojšie úrady, uviedla agentúra ANSA.

Nemenovaný muž sa nakazil priamo v Taliansku pri stretnutí so známym, ktorý pricestoval z Číny. U toho medzičasom testy preukázali prítomnosť vírusu SARS-CoV-2. Muža hospitalizovaného v Codogne umiestnili na izolačné oddelenie. V nemocnici sa nachádza i jeho žena a ďalšia osoba, ktorí sa takisto nakazili. Muž, ktorý sa vrátil z Číny, je hospitalizovaný v Miláne.

Oblastný predstaviteľ pre zdravotníctvo uviedol, že v nemocnici v Codogne testovali na prítomnosť nového koronavírusu aj lekárov, zdravotné sestry či iných pacientov. Osoby, s ktorými prišli do kontaktu, boli požiadané, aby zatiaľ neopúšťali svoje príbytky.

Vírus SARS-CoV-2 spôsobujúci akútne respiračné ochorenie sa šíri s Číny a v Taliansku sa prvýkrát vyskytlo 30. januára u staršieho páru čínskych turistov. Dvojicu z mesta Wu-chan, ktoré je ohniskom súčasnej epidémie, hospitalizovali na izolačnom oddelení Národného ústavu infekčných chorôb Lazzara Spallanzaniho v Ríme. Podľa vyjadrení lekárov sa stav oboch dovolenkárov zlepšuje.

Koronavírus naďalej straší celý
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

Irán potvrdil už štyri úmrtia a 18 prípadov nákazy

V Iráne v piatok potvrdili ďalšie dve úmrtia, ku ktorým došlo v dôsledku nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2. Okrem úmrtí potvrdili aj ďalších 11 prípadov nákazy. Celková bilancia koronavírusu a respiračného ochorenia COVID-19, ktoré spôsobuje, tak v Iráne momentálne predstavuje štyroch mŕtvych a 18 infikovaných. S odvolaním sa na oznámenie iránskeho ministerstva zdravotníctva o tom informovala agentúra Reuters.

"Potvrdených bolo 13 nových prípadov... Bohužiaľ, dvaja z týchto nakazených prišli o život," napísal na Twitteri hovorca iránskeho rezortu zdravotníctva. Koronavírus zaznamenali v Iráne prvýkrát v stredu. Nákazu vtedy potvrdili v meste Kom u dvoch starších Iráncov, ktorí ešte v priebehu toho istého dňa ochoreniu COVID-19 podľahli. Išlo o prvé úmrtia na Blízkom východe súvisiace s koronavírusom. Iránske úrady uviedli, že títo muži v poslednom čase necestovali do zahraničia, nevycestovali podľa ich informácií ani len z Komu.

Koronavírus naďalej straší celý
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

Z tohto mesta, ktoré je vyhľadávaným cieľom pútí šiitských moslimov, následne hlásili aj ďalších infikovaných. Medzi 13 novými prípadmi vrátane dvoch nových úmrtí, ktoré úrady oznámili v piatok, bolo sedem nakazených v Kome, štyria ďalší v neďalekom Teheráne a dvaja v provincii Gílán. Predošlé prípady nákazy hlásili z mesta Kom. Väčšinu nakazených podľa hovorcu ministerstva zdravotníctva stále evidujú buď v Kome alebo u ľudí, ktorí sa prišli "v ostatných dňoch či týždňoch" z tohto mesta do iných iránskych provincií. Ako sa vírus do Iránu dostal nateraz nie je známe.

Hovorca ďalej uviedol, že Irán dostal od Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) štyri zásielky s lekárskym vybavením používaným na zistenie koronavírusu. Mesto Kom, ktoré leží 140 kilometrov južne od metropoly Teherán, má viac ako 1,2 milióna obyvateľov a je siedmym najväčším mestom v Iráne. Prichádzajú doň šiitskí pútnici nielen zo samotného Iránu, ale aj z Iraku, Pakistanu, Afganistanu či Azerbajdžanu. Úrady v ňom v súvislosti s koronavírusom sprísnili bezpečnostné opatrenia.

V meste zatvorili všetky školy, univerzity aj šiitské náboženské semináre. Obyvateľov zároveň úrady vyzvali, aby sa vyhli nadmernému fyzickému kontaktu, informovali iránske médiá. Susedný Irak ešte vo štvrtok - v reakcii na prvé úmrtia v Iráne - obmedzil cestovanie do aj z Iránu. Iracké ministerstvo zdravotníctva v Bagdade uveiedlo, že ľuďom prichádzajúcim z Iránu do Iraku je "až do odvolania" vstup do krajiny zakázaný. Kuvajtské aerolínie Kuwait Airways medzičasom tiež oznámili, že pozastavili všetky lety do Iránu.

Svet musí zintenzívniť boj proti šíreniu koronavírusu, tvrdí šéf WHO

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v piatok varoval, že obdobie, v ktorom je možné zastaviť šírenie koronavírusu, sa skracuje. Informovala o tom agentúra AFP. Ghebreyesus preto medzinárodné spoločenstvo vyzval, aby "konalo urýchlene, a to aj pri financovaní".

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP/Jean-Christophe Bott/Keystone)

Tím medzinárodných expertov podľa jeho slov v sobotu navštívi čínske mesto Wu-chan, ktoré je považované za epicentrum nákazy. "Spoločná misia pod vedením WHO pracuje v Pekingu, v provinciách S'-čchuan a Kuang-tung a zajtra vycestuje do Wu-chanu, aby pokračovala v práci v epicentre šírenia nákazy," povedal.

Tedros takisto vyjadril znepokojenie v súvislosti s prípadmi koronavírusu, ktoré sa objavili mimo územia Číny a nemajú žiadnu spojitosť s touto krajinou. Celkový počet prípadov nákazy vírusom COVID-19 mimo územia Číny zostáva podľa Tedrosa relatívne nízky. Šéf WHO však vyjadril obavy v súvislosti s počtom prípadov bez jasnej epidemiologickej súvislosti ako napríklad cesta do oblastí zasiahnutých koronavírusom alebo kontakt s osobami s potvrdenou nákazou.

Celkový počet obetí koronavírusu a respiračného ochorenia COVID-19, ktoré tento vírus vyvoláva, v Číne stúpol v piatok na 2233 po tom, ako ďalších 115 osôb zomrelo v provincii Chu-pej, ktorá je epicentrom nákazy. Väčšina úmrtí bola zaznamenaná v provinčnom hlavnom meste Wu-chan, kde sa vírus po prvý raz objavil vlani v decembri.

Libanon potvrdil prvý prípad nákazy novým koronavírusom

V Libanone v piatok potvrdil prvý prípad nákazy novým typom koronavírusu, ktorý sa šíri z Číny. Informovala o tom agentúra AFP tým, že v krajine vyšetrujú ďalšie dva podozrivé prípady. Podľa libanonského ministra zdravotníctva Hassana Hamáda testy potvrdili prítomnosť vírusu u 45-ročnej Libanončanky, ktorá pricestovala z iránskeho mesta Kom.

Počet obetí smrtiaceho vírusu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

Zdroj z miestnej nemocnice, kde sa žena lieči, uviedol, že pacientka sa vrátila z Iránu s vysokou horúčkou, ale jej imunita je dobrá a nachádza sa v stabilizovanom stave. Hamád povedal, že zdravotníci už kontaktovali všetkých ľudí, ktorí cestovali z Iránu rovnakým letom ako nakazená žena. Dodal, že každý, kto sa vracia z Iránu, bude musieť stráviť dva týždne v karanténe.

Viac o téme: ChorobaČínaTalianskoIránKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu