Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Trump pod paľbou kritiky od Európskej únie: Používanie protipechotných mín je úplne neprijateľné

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/ Evan Vucci)

BRUSEL - Európska únia kritizovala v utorok rozhodnutie Spojených štátov uvoľniť reštrikcie pre používanie protipechotných mín, ktoré označila za "úplne neprijateľné". Ako vo svojej správe konštatovala agentúra Reuters, zo strany EÚ ide o ojedinelý prejav kritiky na adresu Washingtonu.

EÚ vo svojom vyhlásení uviedla, že zákaz takýchto zbraní "za posledných 20 rokov zachránil desaťtisíce ľudí... Ich použitie kdekoľvek, kedykoľvek a akýmkoľvek aktérom zostáva pre Európsku úniu úplne neprijateľné". Prezident USA Donald Trump sa minulý týždeň rozhodol zmeniť pravidlá, pokiaľ ide o použitie nášľapných mín na vojenské účely, pričom uvoľnil reštrikcie na ich použitie v určitých "výnimočných" situáciách. Zvrátil tým rozhodnutie svojho predchodcu v úrade prezidenta USA Baracka Obamu, ktorým sa použitie nášľapných mín obmedzilo len na Kórejský polostrov. Ten totiž Washington považoval za osobitný prípad vzhľadom na zložitosť problému demilitarizovanej zóny.

Rozhodnutie obhajoval aj minister 

Rozhodnutie Trumpa obhajoval minulý piatok aj minister obrany USA Mark Esper, keď nášľapné míny označil za "dôležitý nástroj", ktorý "naše sily potrebujú mať k dispozícii". Dodal, že vojaci americkej armády budú pri ich používaní "veľmi opatrní".  Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch kritizovala rozhodnutie Bieleho domu ako "hanebný krok" a vyjadrila nádej, že ho "zvrátia budúci vodcovia USA". Podľa aktivistov bojujúcich proti používaniu protipechotných mín je tento druh zbrane nebezpečný tým, že míny zostávajú ukryté v zemi aj dlhý čas po ukončení ozbrojených konfliktov a naďalej takto ohrozujú životy a zdravie civilistov.

Používanie, výrobu a skladovanie protipechotných mín upravuje tzv. Ottawská dohoda, ktorej cieľom je ich úplný zákaz a odstránenie z celého sveta. K dohode sa doposiaľ pripojilo 164 štátov. Jej signatármi však okrem iných krajín nie sú Čína, Rusko a Spojené štáty. V správe Medzinárodnej kampane za zákaz protipechotných mín sa vlani uvádzalo, že v roku 2018 míny zabili alebo zranili 6897 ľudí, pričom smrť alebo zranenia 3789 z nich spôsobili podomácky vyrobené výbušné zariadenia.

Viac o téme: KritikaMínyDonald TrumpEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu