Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Historický moment pre Veľkú Britániu: FOTO Brexit sprevádzali oslavy aj protesty

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Peter Morrison)

VEĽKÁ BRITÁNIA - Veľká Británia po 47 rokoch oficiálne opustila Európsku úniu (EÚ). Stalo sa tak z piatka na sobotu presne o polnoci (23:00 miestneho času), viac než tri roky po tom, čo si občania v referende odhlasovali vystúpenie z eurobloku. Pozrite si fotografie z osláv v galérii.

Historický moment sprevádzali oslavy aj protesty proti brexitu. Sviečky zapaľovali ľudia na zhromaždeniach v Škótsku, ktoré hlasovalo za zotrvanie v únii, zatiaľ čo stúpenci brexitu oslavovali v Londýne pred parlamentom.

Galéria: Británia už nepatrí do Európskej únie

 

"Toto je najvýznamnejšia chvíľa v modernej histórii našej skvelej krajiny," vyhlásil pred jasajúcim davom jeden z hlavných podporovateľov brexitu Nigel Farage. Britský premiér Boris Johnson zas prisľúbil opätovné spojenie politicky rozdelenej Británie a pohnutie sa dopredu.

Britský premiér Boris Johnson
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Paul Ellis/Pool photo via AP)

"Mojou prácou je teraz spojiť túto krajinu a posunúť nás vpred," uviedol Johnson prostredníctvom sociálnych médií. Brexit si Briti odhlasovali v referende v roku 2016. Spojené kráľovstvo je prvou krajinou, ktorá opúšťa európsky blok.

Do konca roka 2020 bude trvať takzvané prechodné obdobie, počas ktorého by sa Británia a EÚ mali dohodnúť na budúcom vzájomnom vzťahu. Počas tohto jedenásťmesačného obdobia bude Británia dodržiavať všetky pravidlá únie.

Viac o téme: OslavyVeľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu