Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Potýčky si vyžiadali asi 50 mŕtvych: Násilnosti vyvolali rozdiely medzi etnickými skupinami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Claude Paris)

BANGUI - Niekoľko desiatok ľudí prišlo o život pri potýčkach medzi súperiacimi ozbrojenými skupinami vo východnej časti Stredoafrickej republiky (SAR). Oznámil to v utorok Evariste Binguinidji, vedúci predstaviteľ prefektúry Haute-Kotto, ktorého citovala tlačová agentúra AFP. Násilnosti v strategicky významnom meste Bria si podľa neho vyžiadali "približne 50" mŕtvych.

"Niektoré telá príbuzní okamžite pochovali, takže je ťažké poskytnúť presný počet," vysvetlil prefekt. Dodal, že po nasadení mierových síl OSN sa situácia upokojila, pričom "ozbrojené skupiny stiahli svojich mužov zo stredu mesta a vysídlení obyvatelia sa začali vracať". SAR je i napriek nerastnému bohatstvu krajinou, ktorá je výrazne poznačená chudobou. Viac než dve tretiny územia tejto bývalej francúzskej kolónie ovládajú rôzne ozbrojené skupiny. Potýčky v meste Bria sú najnovšou skúškou pre mierovú dohodu, ktorá mala viesť k ukončeniu niekoľkoročného nábožensky motivovaného konfliktu s tisícmi obetí na životoch.

V SAR ako prevažne kresťanskej krajine zavládol chaos po tom, ako tam v roku 2013 prevzalo moc islamské hnutie Séléka, čo vyvolalo odvety najmä zo strany kresťanských milícií. Bria je hlavným mestom regiónu bohatého na diamanty. Podľa citovaného hovorcu mierových síl OSN Vladimira Monteira tam vypukli cez víkend násilnosti medzi "etnickými skupinami".

Viac o téme: MŕtviPotýčkyStredoafrická republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu