Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Protivládne nepokoje v Libanone: Po protestoch zadržiavajú vyše sto ľudí

Protestujúci v Libanone.
Protestujúci v Libanone. (Zdroj: TASR/AP Photo/Bilal Hussein)

BEJRÚT - Libanonské bezpečnostné sily zadržiavajú najmenej 100 účastníkov protivládnych demonštrácií, ktoré sa konali v uplynulých dvoch dňoch a prerástli do násilností. Podľa agentúry AFP o tom vo štvrtok informovali nemenovaní právnici.

Celoštátne protesty sa v Libanone konajú od 17. októbra 2019 a viedli k demisii premiéra Saada Harírího. Po niekoľkotýždňovej prestávke protesty opäť nabrali na intenzite vzhľadom na váhanie libanonských lídrov vytvoriť novú vládu a na zhoršujúcu sa hospodársku situáciu. Demonštranti obviňujú libanonskú politickú elitu z korupcie a zlého riadenia krajiny.

Počas najnovších protestov v stredu večer demonštranti vzali útokom niekoľko bánk v centre Bejrútu a hádzali kamene do príslušníkov zásahovej polície. Tí proti nim použili slzotvorný plyn. K ďalším potýčkam došlo, keď sa skupina demonštrantov vybrala k budove policajnej stanice, kde zadržiavajú ich druhov zaistených počas predchádzajúcej noci protestov.

Agentúra AFP informovala, že vo štvrtok sa bude v Bejrúte konať ďalšia demonštrácia, ktorej účastníci chcú žiadať prepustenie zadržaných osôb. Po Harírího demisii v Libanone ešte stále nie je vytvorená nová vláda. Po dlhom hľadaní do funkcie premiéra nominovali bývalého ministra školstva a univerzitného profesora Hasana Dijába, ktorý by mal aj zostavovať vládu.

Demonštranti žiadajú vládu technokratov, v ktorej nesmú mať zastúpenie ľudia symbolizujúci už celé generácie existujúci politický systém Libanonu, založený na rozdelení moci podľa náboženskej príslušnosti. Rozhovory o formovaní vlády napredujú ťažko a napriek tlaku zo strany zahraničných partnerov Libanonu a darcovských štátov a organizácií Dijáb ešte stále neoznámil zloženie svojej vlády. Libanon čelí najhoršej ekonomickej kríze za niekoľko desaťročí. Miestna mena za posledné týždne stratila 60 percent svojej hodnoty a banky obmedzili aj výber finančnej hotovosti v dolároch.

Viac o téme: NepokojeProtestyZadržaníLibanonBejrút
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu