Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Protesty v Bagdade neutíchajú: O život prišli dvaja demonštranti, najmenej 20 je zranených

Protesty v Bagdade.
Protesty v Bagdade. (Zdroj: TASR/Khalid Mohammed)

BAGDAD - Dvaja protestujúci zahynuli a najmenej 20 ich utrpelo zranenia v piatok v irackom hlavnom meste Bagdad, kde došlo k obnoveniu násilných zrážok medzi protivládnymi demonštrantami a bezpečnostnými zložkami. Informovala o tom agentúra AP, ktorá sa odvolala na vyjadrenia aktivistov a nemenovaného predstaviteľa bezpečnostných zložiek.

Poriadková polícia použila slzotvorný plyn a zábleskové granáty na rozohnanie davu po tom, ako sa demonštranti pokúsili preraziť zátarasy. Piatkové násilnosti prerušili obdobie, počas ktorého demonštranti a bezpečnostné zložky zachovávali pokoj po tom, ako došlo k zvýšeniu napätia medzi Iránom a Spojenými štátmi.

Masové protesty v Bagdade a v prevažne šiitských provinciách na juhu Iraku sa začali v októbri 2019. Protestujúci, zväčša mladí ľudia, žiadali reformu politického systému, ktorý je podľa nich hlboko skorumpovaný a udržiava väčšinu Iračanov v chudobe. Najmenej 500 ľudí prišlo počas protestov o život po zásahoch bezpečnostných zložiek. Protestujúci žiadajú reformy, nové vedenie a predčasné voľby.

Viac o téme: ProtestyZraneníMŕtviDemonštrantiBagdad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu