Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Protesty žltých viest pokračujú: Demonštrácie sprevádzali opäť zatýkanie a výtržnosti

Dav demonštrantov počúva vystúpenie štrajkujúcich hudobníkov parížskej Opery počas protestného zhromaždenia proti Macronovej penzijnej reforme
Dav demonštrantov počúva vystúpenie štrajkujúcich hudobníkov parížskej Opery počas protestného zhromaždenia proti Macronovej penzijnej reforme (Zdroj: TASR/AP Photo/Thibault Camus)

PARÍŽ - Najmenej 30 ľudí zadržali v sobotu po násilnostiach počas demonštrácie prívržencov hnutia tzv. žltých viest vo francúzskej metropole Paríž. Informovala o tom agentúra DPA.

Podľa francúzskych médií situácia sa vyhrotila na stanici parížskeho metra Gare de l'Est. Výtržníci tam zapaľovali odpadkové koše a rozbíjali okná. Pravidelné sobotňajšie pochody hnutia tzv. žltých viest sa vo Francúzsku konajú už viac ako rok. Sú namierené proti reformám vlády prezidenta Emmanuela Macrona.

V ostatných týždňoch sa stúpenci tohto protestného združenia pridali k odborárom, ktorí protestujú proti plánovanej Macronovej dôchodkovej reforme. Po niekoľkých týždňoch štrajkov pracovníkov verejnej hromadnej dopravy proti dôchodkovej reforme sa podľa AFP predpokladá, že začiatkom týždňa sa situácia vo verejnej doprave v Paríži dostane do normálu.

Hnutie žltých viest bolo spočiatku protestom proti zámeru vlády od januára 2019 zvýšiť dane z pohonných hmôt. Vláda nakoniec ustúpila a ceny palív nezvýšila, ale protestujúci prišli s ďalšími požiadavkami vrátane rozsiahleho znižovania daní, zvyšovania miezd a zavedenia mechanizmu pre občanov žiadajúcich referendá o závažných témach. Do prvej série demonštrácií a blokád ciest sa 17. novembra 2018 v celom Francúzsku zapojilo asi 282.000 ľudí. Ich počet postupne klesal až na niekoľko tisíc ľudí.

Viac o téme: ProtestyDôchodková reformaFrancúzskoParížEmmanuel MacronŽlté vesty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu