Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Spor medzi NATO a Tureckom stále pretrváva, potvrdil Stoltenberg

Jens Stoltenberg Zobraziť galériu (2)
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

DAVOS - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vo štvrtok povedal, že Aliancii a jej kľúčovému členovi Turecku sa nepodarilo nájsť spoločný záujem v súvislosti s nákupom ruského systému protivzdušnej obrany S-400. Informovala o tom agentúra AFP.

Nákup systému S-400, na ktorom sa Ankara s Moskvou dohodli minulý rok, znepokojil spojencov Turecka v rámci NATO a zvýšil riziko zavedenia sankcií zo strany Spojených štátov. "Zatiaľ sa v tejto záležitosti nepodarilo dosiahnuť dohodu," povedal Stoltenberg na zasadnutí Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom meste Davos. Prisľúbil, že NATO vyvinie úsilie s cieľom vyriešiť túto záležitosť. "Toto je jedna zo záležitostí, ktorá v rámci Aliancie spôsobuje problémy - to sa nedá poprieť," dodal.

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu však tvrdil, že Turecko v súvislosti nákupom systému S-400 nemalo inú možnosť. Ako dôvod uviedol úbytok systémov protileteckej obrany NATO na svojom území vrátane tureckej hranice so Sýriou.

Mevlüt Čavušoglu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Turkish Foreign Ministry via AP, Pool)

Turecko podľa Čavušogla nebolo schopné získať takéto systémy od svojich spojencov v NATO, a preto ich muselo kúpiť. Dodal, že nakúpené systémy nebudú pre NATO predstavovať "žiadne nebezpečenstvo". Turecko podľa jeho slov na vyriešenie tejto záležitosti navrhlo vytvorenie pracovnej skupiny pod vedením NATO.

Stoltenberg návrh potvrdil a zdôraznil, že "treba mať na pamäti význam Turecka ako spojenca v NATO". Čavušoglu povedal, že aj keď Turecko v Sýrii spolupracuje s Moskvou, krajina "nemá s Ruskom žiadne vojenské záväzky".

Viac o téme: SporNATOTureckoJens Stoltenberg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu