Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zvažujú zintenzívnenie aktivít v Iraku: Podnet prišiel k spojencom NATO od Trumpa

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

BRUSEL - Spojenci Severoatlantickej aliancie zvažujú zintenzívnenie svojich aktivít v Iraku na základe žiadosti amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby NATO posilnilo svoju prítomnosť v blízkovýchodnom regióne. Podľa agentúry DPA to v utorok vyhlásil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Šéf NATO zdôraznil "pozoruhodný pokrok", ktorý dosiahla medzinárodná koalícia bojujúca proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS) oslobodením miliónov ľudí od útlaku, ako aj celých území, ktoré skupina ovládala.

"Môžeme však urobiť viac," povedal Stoltenberg novinárom v Bruseli deň pred stretnutím ministrov obrany členských štátov NATO, ktoré sa koná v stredu a vo štvrtok v Bruseli. "Ministri budú diskutovať o budúcnosti našej misie v Iraku s cieľom zabezpečiť, aby sa organizácia IS nemohla vrátiť," uviedol šéf NATO. Trump apeloval na výcvikovú misiu Aliancie v Iraku, aby v krajine prevzala väčšiu zodpovednosť. Cieľom výcvikovej misie NATO v Iraku je posilňovať schopnosti miestnych bezpečnostných síl v boji proti v súčasnosti vo veľkej miere porazeným bojovníkom IS. Vojaci NATO sú nasadení v Iraku po boku jednotiek medzinárodnej koalície vedenej USA, ktorá bojuje proti IS.

Agentúra DPA doplnila, že 29 ministri NATO na nadchádzajúcom zasadnutí s najväčšou pravdepodobnosťou konkrétne kroky neoznámia. Kay Baileyová-Hutchisonová, ktorá je americkou veľvyslankyňou pri NATO, povedala, že Trumpa by uspokojilo, ak by Aliancia prevzala koordináciu niektorých výcvikových aktivít, ktoré teraz vykonáva medzinárodná koalícia s cieľom pomôcť irackým vojakom brániť svoju krajinu. Tie by sa mohli zrealizovať pod záštitou súčasnej misie NATO v Iraku, navrhla Baileyová-Hutchisonová. "Domnievam sa, že to by určite bola odpoveď na žiadosť prezidenta Trumpa," dodala. DPA pripomenula, že Severoatlantická aliancia v januári pozastavila svoje operácie v Iraku po prepuknutí ozbrojených akcií v regióne. Stoltenberg uviedol, že výcvikové aktivity obnovia "čo najskôr", ako to umožní bezpečnostná situácia.

Viac o téme: AktivityObnovenieNATOIrak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu