Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Šéf NATO vyzýva Taliban: Vzdajte sa násilia a ukončite konflikt!

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

BRUSEL - Severoatlantická aliancia vyzvala v stredu afganské hnutie Taliban, aby uviedlo do praxe svoj záväzok vyriešiť dlhoročný ozbrojený konflikt v Afganistane a vzdalo sa násilia.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg to vyhlásil na úvod dvojdňového zasadnutia ministrov obrany členských krajín Aliancie v Bruseli. Jeho vyjadrenie súviselo s utorňajším samovražedným útokom v Kábule, pri ktorom prišli o život traja príslušníci armády a dvaja civilisti.

"Taliban musí preukázať svoju vôľu a skutočné odhodlanie potlačiť násilie," uviedol Stoltenberg. Zároveň však šéf Aliancie zaujal opatrné stanovisko k utorňajšiemu vyhláseniu ministra zahraničných vecí USA Mikea Pompea o "významnom pokroku" v rokovaniach medzi Spojenými štátmi a Talibanom o ukončení násilia v Afganistane.

"Vítame každé opatrenie, ktoré môže viesť k zníženiu násilia," zdôraznil Stoltenberg, avšak zdôraznil, že predstavitelia Talibanu musia pristúpiť na "skutočné kompromisy". NATO udržiava v Afganistane výcvikovú a poradenskú vojenskú misiu pod názvom Rozhodná podpora, ktorá má 16.500 vojakov z 38 krajín sveta. Hlavným cieľom misie je pomáhať pri výcviku a príprave afganských bezpečnostných síl.

Viac o téme: NATOAfganistanJens StoltenbergTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu