Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ruský poslanec obvinil USA z katastrofálne teplej zimy! Za všetkým má byť tajná zbraň

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA)

MOSKVA – Minuloročný december v Moskve bol najteplejší od roku 1886. Meteorologická stanica Fobos namerala 18. decembra teplotu 5,4 stupňov Celzia, hoci v tomto období býva mínus 6,2 stupňov Celzia. Ruský poslanec Alexej Žuravljov tvrdí, že vinníkom sú Spojené štáty americké, ktoré testujú tajnú „klimatickú zbraň“.

Žuravljov si podľa amerického denníka Newsweek myslí, že teplú zimu v Rusku spôsobila tajná klimatická zbraň, ktorú používajú Spojené štáty, aby vyvolali katastrofu. Podľa neho sú USA aj za rozsiahlymi letnými požiarmi na Sibíri. Poslanec varuje, že ak sa roztopí ruský permafrost (večne zmrznutá pôda), bude to "katastrofa". "Američania to vedia a testujú túto zbraň," povedal pre rádio Govorit Moskva. Topenie permafrostu poškodzuje základy domov, koľajnice, spôsobuje lámanie a explózie plynovodov a ropovodov. Bývalý ruský premiér Dmitrij Medvedev zasa tvrdí, že požiare na Sibíri spôsobili ľudia, ktorí sa snažili zamaskovať stopy po nelegálnej ťažbe. Šéf štátnej agentúry zodpovednej za ochranu lesov Rosleschoz oponuje, že požiare sú výsledkom globálneho otepľovania.

Medveď biely
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)
Teplá zima pripravila Moskvu o sneh, spôsobila kvitnutie rastlín a prebudila medvede z režimu zimného spánku. Počasie je teraz takou horúcou témou, že to bola prvá otázka, ktorú ľudia položili prezidentovi Vladimirovi Putinovi počas jeho nedávnej štvorhodinovej tlačovej konferencie. Putin známy ako klimatický skeptik zopakoval, že nikto nevie, kto alebo čo spôsobuje globálne otepľovanie.
Vladimir Putin
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Shamil Zhumatov/Pool Photo via AP)
Teória, že Spojené štáty používajú proti Rusku klimatické zbrane, vznikla v roku 2010, keď Moskva zažila rekordné teplo. Američania takéto zbrane údajne používajú, aby vyvolali v Rusku ničivé suchá. USA v roku 1977 iniciovali Dohovor o zákaze nepriateľského použitia prostriedkov meniacich životné prostredie (Environmental Modification Convention), ktorý jednostranne zakazoval štátom meniť počasie alebo iné environmentálne faktory na nepriateľské účely. Podpísalo ju asi 80 štátov vrátane Slovenska. Ratifikáciu vyvolala „operácia Popeye“, tajná vojenská akcia USA na vytvorenie oblakov nad Vietnamom, aby sa predĺžilo obdobie monzúnu na konkrétnych miestach, dážď narušil cesty a zbavil Vietkong možnosti prepravy vojakov a zásob nákladnými autami.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu