Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Rázny krok Británie: Libanonský Hizballáh pridala na zoznam teroristických organizácií

Ľudia mávajú vlajkami Hizballáhu
Ľudia mávajú vlajkami Hizballáhu (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britské ministerstvo financií v piatok oznámilo, že pridalo na zoznam teroristických organizácii celé libanonské militantné hnutie Hizballáh. Doteraz na tomto sankčnom zozname figurovalo len vojenské krídlo Hizballáhu, informovala agentúra AFP.

Organizáciám zaradeným na zoznam sú zmrazené všetky aktíva v britskej jurisdikcii. Fyzické a právnické osoby pôsobiace v Spojenom kráľovstve tiež musia prerušiť akékoľvek finančné kontakty s takýmito organizáciami. "Samotný Hizballáh rozlišovanie medzi svojim vojenským a politickým krídkom verejne odmietol," vysvetlilo britské ministerstvo financii, prečo sa rozhodlo zaradiť na zoznam teroristických organizácií toto libanonské hnutie ako celok.

Krok Británie prišiel v čase zvýšeného napätia v oblasti Blízkeho východu po tom, ako Spojené štáty začiatkom januára zabili pri útoku dronom v Bagdade vysokopostaveného iránskeho generála Kásema Solejmáního. Hizballáh, ktorý dostáva vojenskú a finančnú podporu z Iránu, bojoval v roku 2006 v 34-dňovej vojne proti Izraelu. V súčasnosti sa angažuje vo vojne v Sýrii, kde podporuje režim prezidenta Bašára Asada.

Viac o téme: Veľká BritániaLibanonHizballáhZoznam teroristických organizácií
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu