Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Pri tajnej operácii zneškodnili 8 vojakov iránskych milícií v Sýrii! Za útokom je údajne Izrael

Z náletu obviňujú Izrael. Zobraziť galériu (3)
Z náletu obviňujú Izrael. (Zdroj: TASR/AP Photo/Ariel Schalit, File)

DAMASK - Osem bojovníkov milícií šiitských Ľudových mobilizačných síl, ktoré sú pod iránskym vojenských vplyvom, zomrelo v noci na piatok pri útoku vo východnej Sýrii. Informovalo o tom Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva so sídlom v Británii. Z útoku vinia Izrael.

"Neidentifikované lietadlo zasiahlo vozidlá a sklady zbraní v oblasti Búkamál, čo spôsobilo rozsiahly výbuch. Zabitých bolo najmenej osem príslušníkov al-Hašd aš-Šabí," uviedol pre agentúru AFP riaditeľ SOHR Rámí Abdal Rahmán. Pri incidente utrpelo zranenia aj viacero ďalších osôb.

Hovorca vojenskej koalície pod velením Spojených štátov, ktorá pôsobí v Sýrii a Iraku, pre AFP poprel, že by útok vykonali spojenecké sily. Podľa Abdala Rahmána tri dediny v oblasti Búkamál, kde operujú jednotky lojálne voči Teheránu, boli od stredy terčom útokov dronov, ktoré nespôsobili žiadne straty na životoch.

Miestny spravodajský zdroj DeirEzzor24 uviedol, že sa predpokladá, že cieľom bombového útoku bola preprava zbraní teroristom z Hizballáhu v pohraničnej oblasti. Niekoľko arabských médií, vrátane Al Mayadeen, obviňuje z leteckých úderov Izrael. Sýria, Irak alebo Izrael sa k útoku zatiaľ oficiálne nevyjadrili. 

Pri tajnej operácii zneškodnili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: IMAGESAT INTERNATIONAL (ISI))

Izrael operuje v Sýrii

Od začiatku sýrskeho konfliktu v roku 2011 podnikol Izrael mnoho útokov v Sýrii proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada a proti jeho spojencom, Iránu a libanonskému Hizballáhu. Izrael opakovane uviedol, že nebude trpieť trvalú prítomnosť iránskych síl u svoje hranice.

Agentúra AP zároveň pripomenula, že 29. decembra Spojené štáty podnikli nálety v tejto časti Sýrii proti Iránom podporovaným milíciám. Bola to americká reakcia na raketový útok na vojenskú základňu v Iraku, pri ktorom prišiel o život Američan. Pri americkom nálete zomrelo 25 príslušníkov proíránských irackých milícií.

Pred týždňom sa vyostrilo napätie medzi Iránom a USA, keď pri raketovom útoku amerického Drone v Bagdade zahynul veliteľ iránskych elitných jednotiek Kuds kase Solejmání. Tento týždeň v noci na stredu potom Irán v odvete zaútočil na dve základne v Iraku, kde sú aj americkí vojaci. Podľa Bieleho domu si iránsky útok nevyžiadal životy Američanov ani Iračanov.

Viac o téme: NáletySýriaIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu