Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pri demonštráciách sa zranili stovky ľudí: Poslanci napriek tomu vyslovili dôveru novej vláde

Najmenej 373 ľudí utrpelo zranenia. Zobraziť galériu (3)
Najmenej 373 ľudí utrpelo zranenia. (Zdroj: SITA/AP Photo/Hussein Malla)

BEJRÚT - Najmenej 373 ľudí utrpelo zranenia pri utorňajších zrážkach demonštrantov s bezpečnostnými silami v libanonskom hlavnom meste Bejrút. Informovala o tom agentúra AP. Libanonské bezpečnostné zložky nasadili vodné delá a slzotvorný plyn na rozohnanie davu demonštrantov, ktorí sa hádzaním kameňov a fliaš s vodou snažili zabrániť tomu, aby sa poslanci a vládni úradníci dostali do budovy parlamentu na hlasovanie o dôvere vláde premiéra Hasána Dijába.

Šesťdesiatim ôsmim zo 128 zákonodarcov sa však napriek úsiliu demonštrantov podarilo do budovy dostať. Dosiahli tak minimálnu účasť potrebnú na to, aby sa zasadnutie parlamentu mohlo uskutočniť. Ako uviedol libanonský Červený kríž, celkovo 373 ľudí ošetrili zdravotníci v dôsledku vystavenia slzotvornému plynu a ďalších zranení a 45 osôb bolo prevezených do nemocnice. Libanon sa zmieta v protestoch od 15. októbra 2019, pričom demonštranti žiadali úplnú výmenu politickej elity, ktorá je považovaná za neschopnú a skorumpovanú. Demonštrácie viedli k demisii predsedu vlády Saada Harírího.

Koncom januára bola vymenovaná nová vláda, ktorú vedie Hasán Dijáb. Ten v utorok pri predstavovaní vládneho programu prisľúbil núdzový plán a reformy zamerané okrem iného na boj proti korupcii. Jednou z dôležitých úloh novej vlády zloženej z odborníkov bude hľadanie spôsobu, ako dostať Libanon z najhoršej hospodárskej a finančnej krízy od občianskej vojny v rokoch 1975 - 1990. Mnoho demonštrantov však odmieta aj tento nový kabinet a obviňuje vládnucu elitu z ignorovania požiadaviek, ktoré zahŕňajú nezávislú vládu a skoncovanie s korupciou.

Pri demonštráciách sa zranili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hussein Malla)

Vyslovili dôveru vláde

Poslanci libanonského parlamentu vyslovili v utorok dôveru novej vláde premiéra Hasána Dijába. Poslanci o dôvere hlasovali aj napriek protestom protivládnych demonštrantov, ktorí sa im pokúsili zabrániť vo vstupe do parlamentu, informovala agentúra AFP. Do 128-členného parlamentu sa nakoniec podarilo preniknúť 84 poslancom. Dôveru vláde v hlasovaní napokon - po približne osemhodinovej rozprave - vyslovilo 63 z nich.

Pri demonštráciách sa zranili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Bilal Hussein)

 

Viac o téme: VládaProtestHlasovanieLibanon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu