Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ostrá kritika zo strany USA: Trump urobil dobre, že dal zneškodniť toho človeka

Viceprezident Mike Pence Zobraziť galériu (5)
Viceprezident Mike Pence (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky, File)

WASHINGTON - Americký viceprezident Mike Pence v snahe zdôvodniť útok na iránskeho generála Kásema Solejmáního použil nesprávne fakty a spojil generála s teroristickými útokmi na USA z roku 2001. Všimla si to dnes agentúra AP, ktorá citovala z Penceovho piatkového tweetu.

Prezident Donald Trump "sa postavil vedúcemu štátu, ktorý podporuje terorizmus, a odstránil zločinného muža, zodpovedného za vraždu tisícov Američanov ... Solejmání pomohol desiatim z dvánástich teroristov, ktorí 11. septembra (2001) spáchali teroristické útoky na Spojené štáty, vycestovať do Afganistanu," napísal Pence.

Ako ale teraz upozornila AP, viceprezident Solejmáního s útokmi z roku 2001 spojil mylne. Neexistujú žiadne dôkazy o iránskej podpore atentátnikov a v žiadnej správe vyšetrovateľov útokov nie je zmienka o Solejmánovom napomáhaní teroristom pri cestách do Afganistanu. AP tiež spresnila, že atentátnikov nebolo 12, ale 19.

Ostrá kritika zo strany
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci, Office of the Iranian Supreme Leader)

Penceova hovorkyňa Katie Waldmanová k tomu neskôr uviedla, že viceprezident mal na mysli iba tých, ktorí pred atentátmi cestovali cez Irán do Afganistanu.

Podľa agentúry je známe, že Irán umožnil členom teroristickej siete al-Kájda tranzit zo Saudskej Arábie do Afganistanu cez svoje hranice bez pečiatkovania pasov a s vízami, ktoré dotknutí získali na konzuláte v pakistanskom Karáčí. Ukázali to informácie z materiálov vodcu al-Káidy Usámu bin Ládina, ktoré sa našli v pakistanskom Abbottábáde, kde Američania bin Ládina v roku 2011 zabili.

Medzi teroristami bolo 15 saudských Arabov, dvaja boli občanmi Spojených arabských emirátov, jeden bol z Libanonu a ďalší z Egypta.

Dvojičky Svetového obchodného centra
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Vyšetrovatelia poverení objasnením atentátov vo svojej správe napísali, že zrejme osem z atentátnikov prešlo Iránom. Nikde v nej ale nie je zmienka o Solejmáním a nič ho nespája s laxným prístupom Iráncov pri kontrole presunu teroristov cez hranicu.

V správe stojí, že vyšetrovacia komisia "nenašla dôkaz, že Irán alebo (libanonský) Hizballáh vedeli o plánoch septembrových útokov na USA". Ďalej sa v nej píše, že ani budúci atentátnici v čase, keď prechádzali Iránom, zrejme ešte nevedeli, aká operácia ich čaká. Po atentátoch niektorí členovia al-Kájdy vrátane bin Ládinovho syna Hamza zamierili do Iránu, avšak nakoniec tam boli vypátraní a vláda ich nechala uväzniť.

Irán nebude mať nikdy jadrovú zbraň

Prezident USA Donald Trump v pondelok zopakoval, že Irán nebude mať možnosť získať jadrovú zbraň. "Irán nebude mať nikdy jadrovú zbraň," napísal Trump na Twitteri. Agentúra AFP poznamenala, že Trumpovo vyhlásenie zaznelo deň po tom, čo Irán oznámil, že po zabití generálmajora Kásema Solejmáního počas leteckého útoku USA prestáva dodržiavať obmedzenia vyplývajúce z jadrovej dohody z roku 2015.

Donald Trump na Twitteri
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter/Donald J. Trump)

Americký prezident Donald Trump odstúpil od jadrovej dohody s Iránom v máji 2018 a následne obnovil sankcie na Irán vrátane embarga na dovoz ropy. V roku 2019 Spojené štáty sankcie voči Iránu ešte sprísnili, pričom sa napätie medzi oboma krajinami ďalej stupňovalo.

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell vyjadril v pondelok poľutovanie nad rozhodnutím Teheránu obmedziť svoje záväzky týkajúce sa jadrovej dohody uzavretej v roku 2015. Borell podľa informácií týždenníka Politico v nedeľu telefonoval so šéfom iránskej diplomacie Mohammadom Džavádom Zarífom v snahe presvedčiť Teherán, aby neodstúpil od Spoločného komplexného akčného plánu (JCPOA), ako sa oficiálne nazýva jadrová dohoda.

Donald Trump
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/ Evan Vucci)

Zaríf neskôr na svojom účte na Twitteri uviedol, že Irán už nebude dodržiavať žiadne obmedzenia týkajúce sa počtu jadrových centrifúg, ktoré môže prevádzkovať. Zároveň však dodal, že všetky kroky rušiace obmedzenia stanovené jadrovou zmluvou sú "zvratné", a prisľúbil "úplnú spoluprácu" s Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu (MAAE).

Solejmáního nepomstí ani Trumpova smrť

Uspokojivou odvetou za zabitie iránskeho generála Kásema Solejmáního nie je ani zabitie amerického prezidenta Donalda Trumpa. Vyhlásil to dnes veliteľ letectva iránskych revolučných gárd Amír Alí Hádžízáde, ktorý sa v Teheráne rovnako ako ostatní najvyšší iránski predstavitelia zúčastnil smútočného obradu za Solejmáního. Americká armáda s pomocou drona a na Trumpov príkaz v piatok zabila Solejmáního v Bagdade.

Brigádny generál Hádžízáde vyhlásil, že dostatočnou satisfakciou bude jedine odstránenie všetkých amerických vojakov z Blízkeho východu. Pod Hádžízádeho velenie spadajú rakety, ktorými je Irán zrejme schopný zasiahnuť americkej základne v regióne.

Viac o téme: Donald TrumpIránMike PenceKásem Solejmání
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu