Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

USA uvalili sankcie na viceprezidenta Južného Sudánu: Dôvodom je porušenie ľudských práv

Taban Deng Gai
Taban Deng Gai (Zdroj: TASR/AP Photo/Jason Patinkin, File)

DŽUBA - Spojené štáty uvalili sankcie na prvého viceprezidenta Južného Sudánu Tabana Denga Gaia a ako dôvod uviedli jeho podiel na vážnom porušovaní ľudských práv. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Stredajšie rozhodnutie amerického ministerstva financií je jedným z najtvrdších opatrení Washingtonu proti juhosudánskej vláde. Spojené štáty sú totiž už frustrované z toho, že Južný Sudán nie je schopný dosiahnuť po skončení občianskej vojny stabilný mier. Ministerstvo financií tvrdí, že Deng sa podieľal na zmiznutí a smrti civilistov, napríklad ľudskoprávneho advokáta Samuela Donga Luaka a člena opozície Aggreyho Idryho v roku 2017.

Ministerstvo takisto tvrdí, že Deng robil kroky zamerané na rozbitie jednoty ozbrojených síl v Južnom Sudáne, čo predĺžilo päťročnú občiansku vojnu v krajine. Tá si vyžiadala takmer 400.000 ľudských životov. USA patria ku krajinám, ktoré vyvíjajú tlak na súperiacich lídrov Južného Sudánu, aby vytvorili koaličnú vládu. Konečný budúcomesačný termín pre vznik takejto vlády sa už blíži, pritom zúčastnené strany urobili takýto pokus aj v novembri, ale bez úspechu.

Spojené štáty podporovali boj Južného Sudánu o nezávislosť od Sudánu, ktorá bola dosiahnutá v roku 2011. Washington je teraz čoraz viac frustrovaný z neschopnosti prezidenta Salvu Kiira a jeho súpera Rieka Macharu dospieť k trvalému mieru. Medzitým vláda čelí rozsiahlym obvineniam zo zlého hospodárenia a korupcie.

Viac o téme: Ľudské právaWashingtonJužný SudánSpojené štátyTaban Deng Gai
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu