Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Svet sa stal nebezpečnejším: Svetoví lídri varujú pred následkami útoku v Bagdade

Kásem Solejmání bol pri útoku zavraždený.
Kásem Solejmání bol pri útoku zavraždený. (Zdroj: SITA/AP/Ebrahim Noroozi)

MOSKVA - Moskva varovala pred vystupňovaním napätia na Blízkom východe po tom, ako pri piatkovom americkom útoku zahynul v irackom Bagdade veliteľ špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd Kásem Solejmání. Informovala o tom agentúra AFP.

"Zabitie Solejmáního... bolo dobrodružným krokom, ktoré vystupňuje napätie v celom regióne," uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí. Podľa vyhlásenia Solejmání oddane chránil iránske štátne záujmy. "Vyjadrujeme úprimnú sústrasť iránskemu ľudu," píše sa vo vyhlásení. Čína vyzvala v reakcii na zdržanlivosť zo všetkých strán, "najmä zo strany Spojených štátov". "Vyzývame zainteresované strany, najmä Spojené štáty, aby zachovali pokoj a preukázali zdržanlivosť s cieľom vyhnúť sa ďalšej eskalácii napätia," uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Keng Šuang.  

Sýria ostro odsúdila "zákernú, zločinnú americkú agresiu", ktorá viedla k zabitiu generálmajora Solejmáního. Štátna agentúra SANA odvolávajúca sa na zdroj zo sýrskeho ministerstva zahraničných vecí uviedla, že tento útok predstavuje "závažnú eskaláciu" a potvrdzuje zodpovednosť USA za nestabilitu v Iraku. Palestínska organizácia Hamas, ktorá ovláda pásmo Gazy, podľa agentúry Reuters uviedla, že zabitie Solejmáního "otvára dvere všetkým možnostiam v tomto regióne - okrem pokoja a stability". "Zodpovednosť za to nesú USA," napísal hovorca Hamasu Básim Naím na Twitteri.

Svet sa stal nebezpečnejším

Francúzske veľvyslanectvo v Teheráne vyzvalo svojich obyvateľov v Iráne, aby sa vyhýbali verejným zhromaždeniam a nefotografovali na verejných priestranstvách.Francúzska ministerka pre európske záležitosti Amélie de Montchalinová vyhlásila, že Solejmáního zabitím sa svet stal "nebezpečnejším", a vyzvala na zvýšenie úsilia o deeskaláciu prehlbujúceho konfliktu na Blízkom východe.

Iránske revolučné gardy Solejmáního smrť potvrdili a uviedli, že zahynul pri piatkovom útoku amerických vrtuľníkov na bagdadskom letisku. Agentúra Reuters citovala amerických predstaviteľov, ktorí si neželali byť menovaní, že Solejmání prišiel o život pri útoku dronom. Pentagón vo vyhlásení uviedol, že Solejmáního zabila americká armáda na rozkaz prezidenta USA Donalda Trumpa. Irán ústami iránskeho najvyššieho vodcu Alího Chameneího prisľúbil "krutú odplatu" a predvolal si švajčiarskeho diplomata reprezentujúceho americké záujmy v Teheráne, aby mu tlmočil protest.

Viac o téme: Následkyútok FrancúzskoMoskvaBagdadKásem Solejmání
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu