Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Do ulíc vyšli desaťtisíce ľudí: VIDEO Oplakávajú smrť generála Solejmáního, Irán pohrozil pomstou

Kásem Solejmání sa stal terčom útoku. Zobraziť galériu (6)
Kásem Solejmání sa stal terčom útoku. (Zdroj: SITA/AP, TASR/AP, YouTube/RT France, FB/Ruptly,)

TEHERÁN – Tisíce Iráncov v piatok pochodovali k sídlu duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího v Teheráne, aby vyjadrili smútok nad úmrtím vplyvného generála Kásema Solejmáního. Pri nočnom útoku ho zabila americká armáda v Bagdade. Iránski predstavitelia pohrozili odvetou a v celom regióne sa sprísňujú bezpečnostné opatrenia.

Demonštranti po piatkových modlitbách zaplnili ulice v centre Teheránu. Niesli transparenty, na ktorých bol zobrazený zabitý generál Kásem Solejmání, a kričali "Smrť Amerike". Solejmáního niektoré zdroje označovali za druhého najmocnejšieho muža v Iráne hneď za Chameneím. Irán kvôli jeho smrti vyhlásil trojdňový smútok.

Napätie medzi Iránom a USA eskaluje! Na rozkaz Trumpa zabili veliteľa iránskych gárd: Čakajte odplatu

Na proteste sa zúčastnili ženy aj muži - mnohí z nich vo vyššom veku - a niektorí niesli portréty najvyššieho iránskeho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího.

Ľudia protestujú proti zabitiu generála Solejmáního v uliciach Teheránu.
Zobraziť galériu (6)
Ľudia protestujú proti zabitiu generála Solejmáního v uliciach Teheránu.  (Zdroj: TASR/AP)

„Nie som ten, kto podporuje (iránsky) režim, ale Solejmáního som mala rada. Bol odvážny a miloval Irán. Je mi tejto straty veľmi ľúto,“ citovala agentúra Reuters jednu z účastníčok teheránskeho pochodu.

V Kermane, odkiaľ Solejmání pochádzal, sa pri jeho rodnom dome zišli ľudia oblečení do čierneho. Mnohí pri čítaní veršov z koránu plakali. „Hrdina nikdy neumiera. To nemôže byť pravda. Kásem Solejmání bude žiť večne,“ povedal jeden z trúchliacich.

Ženy plačú počas demonštrácie v uliciach Teheránu na protest proti zabitiu generála Solejmáního.
Zobraziť galériu (6)
Ženy plačú počas demonštrácie v uliciach Teheránu na protest proti zabitiu generála Solejmáního.  (Zdroj: SITA/AP/Vahid Salemi)

Ako uviedla iránska tlačová agentúra IRNA, podobné demonštrácie sa konali aj v mestách Arák, Bodžnúrd, Hamadán, Hormozgán, Sanandadž, Semnán, Šíráz a Jazd.

Ženy plačú počas demonštrácie v uliciach Teheránu na protest proti zabitiu generála Solejmáního.
Zobraziť galériu (6)
Ženy plačú počas demonštrácie v uliciach Teheránu na protest proti zabitiu generála Solejmáního.  (Zdroj: SITA/AP)

Solejmáního zabili na rozkaz Trumpa, Irán prisľúbil odplatu 

Pentagón vo vyhlásení uviedol, že Solejmáního zabila americká armáda na rozkaz prezidenta USA Donalda Trumpa. Irán ústami iránskeho najvyššieho vodcu Alího Chameneího prisľúbil "krutú odplatu" a predvolal si švajčiarskeho diplomata reprezentujúceho americké záujmy v Teheráne, aby mu tlmočil protest.

Solejmáního smrť vyvolala v Iraku aj inde volanie po odchode amerických jednotiek z regiónu. Chameneího poradca Ahmad Chátamí povedal, že "nadišiel čas zbaviť región tých zákerných beštií". Chátamí, ktorý patrí ku konzervatívnemu duchovenstvu, to povedal pri poludňajšej modlitbe v Teheráne. USA podľa neho od tejto chvíle nezažijú pokoj. „Hovorím Američanom, najmä (prezidentovi Donaldovi) Trumpovi, že naša pomsta zmení denný svit v nočnej temnotu.“

Generál Kásem Solejmání.
Zobraziť galériu (6)
Generál Kásem Solejmání.  (Zdroj: SITA/AP/Ebrahim Noroozi)

Analytici sa zhodujú, že práve Solejmáního popularita si vyžiada reakciu. Generál prežil niekoľko pokusov o vraždu, ktoré podľa Reuters zosnoval Západ aj arabské bezpečnostné služby. Zdroje stanice CNN odhadli, že odveta za likvidáciu generála je veľmi pravdepodobná a môže mať podobu kybernetických útokov alebo akcií spojencov Teheránu.

Solejmání velil jednotkám Kuds, ktoré sú súčasťou revolučných gárd a špecializujú sa na operácie mimo územia Iránu. Hovorca gárd Ramzán Šaríf vyhlásil, že "súčasná radosť" Spojených štátov bude mať krátke trvanie a čoskoro sa premení v zúfalstvo. Gardy podľa neho dneškom otvárajú novú kapitolu.

Minister zahraničia Mohammad Džavád Zarifa hovoril o "podlosti a hlúposti amerických síl", ktoré zavraždili hrdinu Solejmáního.

Viac o téme: USAProtestIránIrakTeheránKásem Solejmání
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu