Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V Paríži išlo do tuhého: Demonštranti sa pokúsili vniknúť do sídla Macronovej strany

Francúzsky prezident Emmanuel Macron
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP Photo/Francois Mori, File)

PARÍŽ - Pomocou slzotvorného plynu rozohnala francúzska polícia vo štvrtok protestujúcich, ktorí sa pokúsili vniknúť do budovy, kde sídli ústredie strany Republika v pohybe (LREM) francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Informovala o tom agentúra DPA.

Predseda LREM Stanislas Guerini útok na Twitteri odsúdil a označil ho za čin "zradikalizovaných demonštrantov". Zdroj z prostredia francúzskej polície pre DPA potvrdil, že protestujúci sa pokúsili vniknúť do budovy nachádzajúcej sa neďaleko Parížskej opery, čo sa im však nepodarilo. Počas neohlásenej demonštrácie, ktorá sa konala neďaleko, zadržala polícia troch ľudí.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok vo svojom tradičnom novoročnom príhovore vyhlásil, že aj napriek masívnym protestom a štrajkom sa mieni držať svojich reformných plánov a uskutočniť dôchodkovú reformu, pretože v dobe, keď ľudia žijú čoraz dlhšie, je nevyhnutná. Podstatou predkladaného návrhu dôchodkovej reformy je zjednotenie celého systému, ktorý teraz pozostáva zo 42 čiastkových režimov poskytovania dôchodkov. Existujúci systém zaručuje niektorým profesiám predčasný dôchodok.

Zákonný vek odchodu do dôchodku je momentálne 62 rokov, po prijatí reformy by sa fakticky zvýšil na 64 rokov, keďže až od tohto veku by Francúzi dostávali plný dôchodok. Masové demonštrácie najmä zamestnancov verejnej dopravy prebiehajú od 5. decembra.

Macronov novoročný prejav bol podľa DPA zameraný predovšetkým na odborárov ochotných pristúpiť na kompromisy a mal posilniť pozíciu premiéra Édouarda Philippa. Radikálne odborové zväzy ako CGT však požadujú úplné stiahnutie reformy a na 9. januára avizovali nový masový protest. Vláda plánuje stretnutie so sociálnymi partnermi na 7. januára.

Viac o téme: SídloDemonštrantiStranaFrancúzskoParížEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu