Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Keď sa rúbe les, lietajú triesky: Francúzski odborári pristúpili k nečakanému kroku

Protesty trvajú už od konca minulého roka.
Protesty trvajú už od konca minulého roka. (Zdroj: TASR/AP)

PARÍŽ - Francúzski odborári, ktorí štrajkujú už od konca minulého roka proti plánovanej dôchodkovej reforme, pristúpili v utorok k nečakanému kroku. Aby upozornili na svoje požiadavky, na niekoľko hodín centrálne vypli prívod elektriny na južných predmestiach Paríža. Bez elektriny sa tak ocitli tisíce domácností či obchodov a nepremávali napríklad ani vlaky na parížske letisko Orly.

Odborári pritom už v predchádzajúcich týždňoch spôsobili dlhými štrajkmi absolútny chaos v doprave po celom Francúzsku. Ako v utorok uviedol predák francúzskej Celonárodnej konfederácie pracujúcich (CGT) Franck Jouanno, odborári si vybrali túto časť Paríža preto, lebo ide o "hospodárske pľúca Francúzska". "Je v tom symbolika. Je okolo toho veľké 'haló’, a to je presne to, čo všetci chceme," vyhlásil Jouanno pre francúzsku spravodajskú televíziu BFM-TV.

Na novinársku otázku, či mu príde normálne vypínať elektrinu bežným občanom, odborový predák reagoval francúzskou obdobou príslovia "keď sa rúbe les, lietajú triesky". "Je to možno nepríjemné, ale každá forma má svoj dosah a výpadok elektriny neznamená koniec sveta," dodal ešte Jouanno.

 

Viac o téme: ElektrinaOdboráriŠtrajkFrancúzskoParíž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu