Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Útok nožom v Paríži vyšetrujú ako teroristický čin: Útočník trpel závažnými psychickými poruchami

Útok v Paríži
Útok v Paríži (Zdroj: SITA/AP)

PARÍŽ - Francúzski prokurátori pre boj proti terorizmu prevzali vyšetrovanie piatkového smrtiaceho útoku nožom na parížskom predmestí. V sobotu o tom informovali samotní prokurátori.

Útočník zavraždil jednu osobu a dve ďalšie zranil, polícia ho neskôr smrteľne postrelila, pripomenula tlačová agentúra DPA. Potvrdilo sa, že útočník trpel závažnými psychiatrickými poruchami, dodali prokurátori. Vyšetrovatelia však takisto zistili, že muž si osvojil extrémistické názory a svoj útok dôkladne naplánoval.

O niekoľko hodín skôr miestna prokurátorka Laure Beccuauová a hlavný detektív Philippe Bugeaud potvrdili, že útočník konvertoval na islam. Pri vyčíňaní nožom opakovane kričal "Alláhu akbar", teda "Boh je najväčší", a ušetril jedného muža, ktorý povedal, že je moslim. V páchateľovej taške sa našla aj náboženská literatúra. K piatkovému útoku došlo štyri dni predtým, čo si Francúzsko pripomenie piate výročie zavraždenia 12 ľudí v redakcii satirického časopisu Charlie Hebdo v Paríži dvoma bratmi, ktorí sľúbili vernosť medzinárodnej teroristickej sieti al-Káida.

Muž v piatok útočil v parku v meste Villejuif, vzdialenom sedem kilometrov južne od Paríža. Zabil 56-ročného miestneho obyvateľa, ktorý bol na prechádzke so svojou manželkou a bránil ju, uviedol starosta Villejuifu Franck Le Bohellec. Útočník z miesta činu utiekol, policajti ho zastrelili na susednom južnom parížskom predmestí L'Hay-les-Roses. "Smeroval do nákupného centra, kde podľa všetkého zamýšľal pokračovať v útoku," povedal starosta L'Hay-les-Roses Vincent Jeanbrun.

Viac o téme: NôžútočníkVyšetrovanieTeroristický činPsychické poruchyútok Paríž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu