Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Francúzsko ide do boja! Sme odhodlaní zápasiť s teroristami, tvrdí prezident Macron

Francúzsky prezident Emmanuel Macron
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/Christian Hartmann, Pool Photo via AP, File)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok avizoval, že je rozhodnutý pokračovať v boji proti militantnej skupine Daeš, k čomu bude patriť aj francúzska vojenská prítomnosť na Blízkom východe. Informovala o tom agentúra AP.

Macron na pondelkovom zasadnutí vlády tiež povedal, že odsudzuje "agresívne zámery" Iránu a jeho rozhodnutie nedodržiavať záväzky z tzv. jadrovej dohody s veľmocami z roku 2015. Vyjadrenia Macrona sprostredkovala hovorkyňa vlády Sibeth Ndiayeová. Francúzsky líder podľa nej apeloval na zníženia napätia vystupňovaného po nedávnych udalostiach vrátane amerického náletu, pri ktorom minulý piatok v Bagdade zahynul popredný iránsky veliteľ.

Do vojenskej operácie proti Daeš v Iraku a Sýrii je zapojených vyše 1000 francúzskych vojakov. Macron v telefonáte s prezidentom USA Donaldom Trumpom v nedeľu vyjadril svoju "úplnú solidárnosť" so Spojenými štátmi vedenou koalíciou v Iraku, ako aj odhodlanie Francúzska spolupracovať s partnermi na zmierňovaní napätia. Iracký parlament vyzval v nedeľu na odchod amerických vojakov z krajiny.

Francúzsky minister financií Bruno Le Maire v pondelok povedal, že súčasné napätie na Blízkom východe by mohlo ovplyvniť globálny hospodársky rast a opätovne posilniť extrémistov Daeš. "Vždy sa musíte pýtať, komu slúži táto nestabilita a kto z nej profituje. Nestabilita na Blízkom východe je dnes prínosom len pre jednu organizáciu: skupinu Islamský štát," vyhlásil Le Maire pre rozhlasovú stanicu France Inter. Dodal, že táto nestabilita "zvýši teroristickú hrozbu vo Francúzsku a Európe".

Viac o téme: FrancúzskoDaešEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu