Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Spojené štáty podnikli nálety na proiránskych militantov: Bombardovali ciele v Iraku a Sýrii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

WASHINGTON - Americká armáda v nedeľu oznámila, že v Iraku a Sýrii podnikla cielené nálety na pozície šiitskej militantnej skupiny Brigády Hizballáhu podporovanej Iránom. Túto skupinu Washington obviňuje z piatkového útoku na severoirackú základňu, pri ktorom prišiel o život jeden Američan. S odvolaním sa na vyhlásenie amerického ministerstva obrany o tom informovala agentúra DPA.

Pri náletoch zahynulo najmenej 15 príslušníkov proiránskych ozbrojencov vrátane niekoľkých veliteľov. Viacero ďalších bojovníkov utrpelo zranenia, oznámila agentúra AFP s odvolaním sa na predstaviteľa irackých šiitských milícií.  

Nálety podľa Pentagónu cielili na dovedna päť miest, z toho tri v Iraku a dve v Sýrii. "Medzi tieto lokality patrili sklady zbraní, miesta kontroly a velenia, ktoré Brigády Hizballáhu používajú na plánovanie a vykonávanie útokov na jednotky operácie Inherent Resolve (americká vojenská operácia zameraná na boj proti Islamskému štátu v Iraku a Sýrii)," uviedol námestník Pentagónu Jonathan Hoffman.

Zdôraznil, že nálety oslabia schopnosť militantov podnikať ďalšie útoky. Hoffman uviedol, že k americkým náletom došlo po raketovom útoku na irackú vojenskú základňu pri severoirackom meste Kirkúk, pri ktorom prišiel v noci na sobotu o život civilný americký pracovník súkromnej bezpečnostnej firmy a zranili sa štyria americkí vojaci a tiež dvaja príslušníci irackých bezpečnostných síl.

Pentagón uviedol, že Brigády Hizballáhu sú prepojené s elitnými jednotkami Kuds, ktoré sú zložkou iránskych revolučných gárd operujúcou v zahraničí. Práve od nich mali podľa amerického ministerstvo obrany títo militanti získavať napríklad aj smrtiace zbrane použité voči silám, ktoré pôsobia v rámci operácie Inherent Resolve (Bytostné odhodlanie).

Viac o téme: NáletySýriaIrakSpojené štátyProiránski militanti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu