Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Sýrii to stále vrie! Pri útoku dvoch militantov zahynuli desiatky sýrskych vojakov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ghaith Alsayed)

DAMASK - Takmer 40 sýrskych vojakov zahynulo pri dvoch útokoch militantov, ku ktorým došlo v stredu večer v provincii Idlib ležiacej na severozápade Sýrie. Informovala o tom vo štvrtok agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie ruského centra pre zmierenie bojujúcich strán v Sýrii

"Po zotmení 22. januára zaútočilo približne 200 militantov z Islamského hnutia Východného Turkestanu (ETIM) s podporou 20 dodávok, jedného tanku a dvoch bojových vozidiel pechoty na pozície sýrskych vládnych síl v smere abú-Džraíf-Samka," uvádza sa vo vyhlásení centra s tým, že v dôsledku sústredenej paľby militantov boli sýrski vojaci nútení opustiť svoje pozície a stiahnuť sa do hĺbky 1,2 kilometra od frontovej línie. Podľa centra súčasne v smere Már-Smarín-Krátí zaútočila na sýrske vládne sily skupina približne 250 militantov podporovaných 34 malými nákladnými autami s ťažkými guľometmi, dvoma tankami a bojovými vozidlami pechoty.

V Sýrii to stále
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ghaith Alsayed)

"Sýrske vládne sily eliminovali približne 50 militantov a ďalších 90 ich pri ofenzíve utrpelo zranenia. V boji zároveň padlo takmer 40 sýrskych vojakov a ďalších 80 príslušníkov sýrskej bolo zranených," uvádza sa ďalej vo vyhlásení centra.

Idlib je jedinou oblasťou v Sýrii, ktorá je stále pod kontrolou povstaleckých bojovníkov a džihádistov bojujúcich proti vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada. V roku 2017 tam bola zriadená severná zóna deeskalácie a premiestnili sa do nej džihádisti z iných častí Sýrie, ktorí odmietali zložiť zbrane.

Viac o téme: BojeMilitantiútok Sýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu