Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vianočný zázrak: Mladíka zavalila lavína! Po piatich hodinách ho našli živého

Muža zavalila lavína, našli ho po piatich hodinách
Muža zavalila lavína, našli ho po piatich hodinách (Zdroj: YouTube/Nine News Australia)

VIEDEŇ - Za vianočný zázrak považuje rakúska horská služba prípad skialpinistu, ktorý prežil päť hodín zasypaný pod lavínou. O prípade, ktorý sa stal v stredu, dnes informoval server BBC. Dvadsaťšesťročný muž mal obrovské šťastie.

Dvadsaťšesťročný Rakúšan sa vybral na 2112 metrov vysokú horu Pleschnitzzinken v pohorí Schladmingské Taury. Keď sa do neskorého popoludnia nevrátil, jeho známy sa rozhodol oznámiť to polícii. Povedal, že sa mu pokúšal dovolať, ale jediné, čo zo slúchadla počul, boli škrípavé zvuky.

Pod snehom mal dostatok vzduchu

Horská služba s horskou políciou spustili záchrannú operáciu, do ktorej bolo zapojených asi 20 ľudí a tiež psi schopní nájsť človeka pod masou snehu. Večer o 19:23, po piatich hodinách od pádu lavíny, záchranári skialpinistu lokalizovali vďaka lavínovej sonde, takzvanému PIPAKu, ktorú mal pri sebe. Lyžiar bol v hĺbke asi jedného metra a po vyhrabaní bol schopný aj napriek silnému podchladeniu s horskou službou komunikovať.

„Bol pri vedomí. Toto je vianočný zázrak,“ citovala agentúra Enex vedúceho záchranárov Christiana Pieberla. Muž bol podchladený, ale inak bol v poriadku. Stefan Schrock zo štajerskej horskej služby prípad označil za mimoriadne šťastie v nešťastí, ktoré skialpinistu postretlo. "Pod snehom mal dostatočnú vzduchovú kapsu, takže mal kyslík a mohol dýchať," povedal Schrock. "Zo štatistického hľadiska sa niečo také v Alpách stane raz za 20 rokov," dodal.

Schrock poznamenal, že pre záchranu je rozhodujúcich prvých 15 minút pod snehom, pretože potom nádeje na prežitie kvôli nedostatku vzduchu prudko klesajú. Vytvorenie dutiny je často dielom náhody, lebo aj menšia lavína dokáže pri pohybe človeka vyzliecť, tie silnejšie potom vyvracajú stromy a unášajú skalné bloky. Zavalený človek bez dutiny nie je schopný pohybu a ani nemá predstavu o svojej polohe.

Viac o téme: LavínaZáchranáriSkialpinistaRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu