Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Posedenie pri drinku s kolegom sa zmenilo na peklo: Žena sa zobudila znásilňovaná na izbe

Šiori Itová
Šiori Itová (Zdroj: TASR/AP Photo/Jae C. Hong)

TOKIO - Japonský súd v stredu v rámci občiansko-právneho konania nariadil, aby prominentný reportér Norijuki Jamaguči zaplatil odškodné svojej kolegyni Šiori Itovej, ktorá ho obvinila zo znásilnenia. V konzervatívnej krajine, kde sa obete často boja nahlasovať sexuálne útoky, išlo o ostro sledovaný prípad. Informovali o tom agentúra Reuters a spravodajská televízna stanica BBC.

Súd v Tokiu nariadil populárnemu televíznemu novinárovi Jamagučimu, aby Itovej zaplatil odškodné za fyzickú a psychickú ujmu vo výške 3,3 milióna jenov (približne 26.980 eur). Súd taktiež zamietol protižalobu Jamagučiho, ktorý od Itovej požadoval odškodné vo výške 130 miliónov jenov (približne 1,063 milióna eur) za ujmu, ktorú ona údajne spôsobila jemu. Jamaguči (53) na tlačovej konferencii uviedol, že sa proti rozhodnutiu súdu odvolá.

Itová (30) požadovala odškodné vo výške 11 miliónov jenov (približne 89.900 eur) prostredníctvom občiansko-právneho konania po tom, ako prokuratúra odmietla pre nedostatok dôkazov obžalovať Jamagučiho, ktorý ju, ako tvrdí, znásilnil, keď bola v mdlobách. Itová uviedla, že policajti ju po nahlásení údajného znásilnenia nútili na policajnej stanici znázorniť priebeh sexuálneho útoku pomocou figuríny v životnej veľkosti.

V roku 2017 pristúpila mladá reportérka ku kroku, ktorý je v japonskej spoločnosti stále zriedkavý, keď vyhlásila, že Jamaguči ju dva roky pred tým znásilnil. K sexuálnemu útoku malo dôjsť po tom, ako s Jamagučim zašla na drink, aby s ním prediskutovala jeho ponuku, že jej pomôže pri hľadaní práce. Itová verí, že Jamaguči ju nadrogoval, pretože podľa svojich slov sa znenazdajky prebrala znásilňovaná v hotelovej izbe.

Itová, ktorá pracovala ako novinárka na voľnej nohe, sa medzičasom stala tvárou japonského hnutia MeToo. Prieskum japonskej vlády z roku 2017 ukázal, že len štyri percentá obetí nahlasujú znásilnenie na polícii.

Viac o téme: ZnásilnenieSúd Japonsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu