Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Českom sa rozozvučali sirény: Krajina si pripomenula tragickú streľbu v ostravskej nemocnici

Tragédia v Ostrave
Tragédia v Ostrave (Zdroj: Profimedia, Facebook/C.V.)

PRAHA - V Českej republike sa v utorok na poludnie rozozvučali sirény na pamiatku obetí streľby vo Fakultnej nemocnici Ostrava. Útočník pred týždňom zastrelil v čakárni na poliklinike šesť ľudí; siedmou obeťou sa stala žena, ktorá po dvoch dňoch podľahla ťažkým zraneniam. Sirény zneli dve minúty a 20 sekúnd, informoval spravodajský server ČT24.

Pozostalých po obetiach môže verejnosť podporiť v niekoľkých zbierkach. Finančné dary prijíma napríklad Fakultná nemocnica Ostrava. Podľa námestníka riaditeľa Josefa Srovnala takmer 4000 darcov doteraz zaslalo na zbierkový účet viac ako tri milióny korún (117.900 eur). Nemocnica sa zatiaľ nerozhodla, ako s vybranými prostriedkami naloží. "Zoberieme do úvahy názory darcov i tých, ktorí boli postihnutí touto udalosťou, a našich zamestnancov," uviedol Srovnal.

Na sobotňajšom ligovom futbalovom zápase medzi Baníkom Ostrava a Spartou Praha fanúšikovia vybrali približne 330.000 korún (13.000 eur). Ku charitatívnej akcii sa pripojil aj samotný ostravský klub, ktorý pozostalým venoval 150.000 korún (5900 eur). Ďalšie peniaze medzi sebou vyberajú hráči a zamestnanci klubu.

Strelec spustil paľbu bez varovania v čakárni traumatologickej ambulancie nemocničnej polikliniky. Pacientov strieľal z nelegálne držanej zbrane z bezprostrednej blízkosti do hlavy a hrudníka. Z nemocnice sa mu podarilo odísť pred príchodom polície a neskôr spáchal samovraždu v Děhylove v okrese Opava, približne osem kilometrov od fakultnej nemocnice.

Viac o téme: NemocnicaStreľbaSirényOstravaČeská republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu