Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Žena dobodala brata (†19) nožom do krku: České súdy ju očistili, šlo o učebnicový prípad sebaobrany

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRNO – Svojmu bratovi zasadila trinásť rán nožom. Už prvé dve boli smrteľné. Česká justícia kauzu uzavrela s tým, že šlo o učebnicový prípad nutnej sebaobrany a súdy ženu definitívne očistili.

Hádka v seníku

Ako informovali Novinky.cz, rodinná tragédia sa stala na jar 2018 v seníku v strednom Česku, neďaleko sa v tom čase staval máj. Obžalovaná, vtedy 22-ročná žena, začula hádku medzi 16-ročnou sestrou s o dva roky starším bratom. Potýčku sprevádzali aj zvuky súboja. Dievčina volala sestru na pomoc.   

Čítajte aj: Nešťastne zamilovaný Daniel (19) chcel mať Terezu pre seba: FOTO Vtrhol do domu a na smrť ju dobodal

Tá vyliezla na seník a uvidela brata, ako kľačí nad sestrou a v pravej ruke drží nôž. Prevalila ho na chrbát, kľakla si na neho a držala mu ruky tak, aby sa nemohol hýbať. Dievčina následne vzala nôž, ktorý pôvodne držal jej brat, a trinásťkrát ho bodla do oblasti krku. Jedna z rán bola taká hlboká, že zasahovala až k chrbtici. Mladík na mieste vykrvácal.    

Stredočeský krajský súd spočiatku žene vymeral trojročnú podmienku za zabitie. Odvolací súd ale verdikt zrušil s tým, že žena konala v nutnej sebaobrane.

Žena dobodala brata (†19)
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Oslobodzujúci verdikt sa zvrátiť nepodarilo

Dovolanie najvyššieho štátneho zástupcu Pavla Zemana bolo poslednou možnosťou, ako verdikt zvrátiť. Najvyšší súd ale jeho dovolanie odmietol ako neopodstatnené. „Konanie obvinenej bolo v konkrétnej situácii len reakciou na útok poškodeného,“ konštatoval v rozhodnutí predseda senátu Jan Engelmann.

Podľa senátu súdu bola obrana adekvátna, keďže sa poškodený v minulosti správal násilnícky k obžalovanej, jej sestre i matke. Jeden z prípadov napadnutia sa skončil hospitalizáciou v nemocnici.

Zeman v dovolaní uznal právo ženy zasiahnuť za daných okolností proti agresorovi. Podotkol však, že nutná obrana sa skončila, keď sa poškodeného podarilo zvaliť na chrbát, odzbrojiť ho a spacifikovať. Následné opakované bodanie už označil za zjavný exces, teda vybočenie z medzí nutnej obrany.

Najvyšší súd ale tento argument neuznal. V danom prípade vraj nemohlo stačiť len zneškodnenie, pretože v blízkosti sa ešte nachádzala zbraň.    

Konanie v afekte

Zeman tiež podotkol, že usmrteniu nešlo zabrániť, aj keby padol menší počet rán. Zo znaleckého posudku totiž vyplynulo, že smrtiace boli už prvé dve rany do oblasti krku.

Ako ďalší argument v prospech obžalovanej súd označil znalecký posudok, ktorý sa zaoberal psychickým stavom v čase zápasu. Podľa neho bola žena vo veľmi intenzívnej a afektovej situácii.

Viac o téme: SúdNôžVraždaÚtokSebaobrana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu