Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Alžírsko chce zmenu! Tisíce demonštrantov protestujú proti volebným kandidátom

Demonštranti chcú zrušiť voľby Zobraziť galériu (2)
Demonštranti chcú zrušiť voľby (Zdroj: SITA/AP Photo/Toufik Doudou)

ALŽÍR - Tisíce demonštrantov sa zišli v piatok v alžírskom hlavnom meste Alžír pri zrejme poslednom veľkom pokuse o nátlak na štátne orgány, aby zrušili prezidentské voľby naplánované na 12. decembra. Informovala o tom agentúra DPA.

Protivládne zhromaždenia sa konajú od polovice februára každý piatok a utorok. Demonštranti tvrdia, že cieľom volieb je udržať pri moci politickú elitu prepojenú s dlhoročným alžírskym prezidentom Abdalom Azízom Buteflikom. Ten bol v apríli pod tlakom masových protestov a armády nútený odstúpiť.

Demonštranti chcú zrušiť voľby
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Toufik Doudou)

"Buď my alebo zvyšok Buteflikovho režimu... Veríme, že ľud nakoniec zvíťazí," uviedol pre DPA 23-ročný demonštrant. Protestujúci kričali, že chcú nezávislosť a "zvrhnúť režim". Demonštranti požadujú zmeny vo vedení krajiny, aby v ňom nemali zastúpenie osoby napojené na starú garnitúru. Úrady však obhajujú usporiadanie volieb s tým, že je potrebné ukončiť dlhodobú patovú situáciu v krajine.

O prezidentský úrad v Alžírsku bude vo voľbách bojovať päť kandidátov — bývalí premiéri Alí bin Filís a Abdal Madžíd Tabbún, ktorí viedli vlády za Buteflikovej éry, ako aj dvaja bývalí ministri a predseda menšej politickej strany.

Viac o téme: Prezidentské voľbyProtestyDemonštrácieAlžírsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu