Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Veľký protest učiteľov v Budapešti: Zlá situácia v školstve, odovzdali aj petíciu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BUDAPEŠŤ - Maďarskí pedagógovia protestovali v sobotu popoludní pred budovou parlamentu v Budapešti proti zlej situácii v školstve. Na Kossuthovo námestie prišlo niekoľko desaťtisíc učiteľov, informoval server pre verejné vzdelávanie eduline.hu.

Demonštráciu zorganizovala Odborová organizácia pedagógov (PSZ). Účastníci okrem iného žiadali jednorazový 30-percentný nárast miezd s platnosťou od 1. januára 2020, postupné zníženie počtu hodín na 22 hodín týždenne, vrátenie možnosti pružného začiatku vyučovania a odročenie zavedenia zákona o odbornom vzdelávaní.

Protestujúci odovzdali petíciu s požiadavkami rezortu pre inovácie a technológie, ako aj rezortu ľudských zdrojov. PSZ 23. septembra pohrozila jesennou demonštráciou i januárovým celoštátnym štrajkom. Rozhodol o tom vtedajší zjazd tejto odborárskej organizácie. Podpredseda PSZ Tamás Totyik začiatkom septembra - pri otvorení nového školského roka 2019/2020 - povedal, že situáciu v maďarskom verejnom školstve charakterizujú preťažení pedagógovia, nízke platy a obrovský nedostatok učiteľov.

Podpredseda PSZ označil za najväčší problém ohodnotenie pedagógov. "Podľa platných mzdových tabuliek dostane nastupujúci učiteľ nižšiu mzdu než kvalifikovaný robotník," dodal s tým, že napríklad predavač so šesťhodinovým pracovným časom dostane 280.000 forintov (848 eur), pričom začínajúci učiteľ dostane iba 132.000 forintov (400 eur).

Minister ľudských zdrojov Miklós Kásler na oficiálnom otvorení nového školského roka povedal, že cieľom a úlohou vlády je všestranne pomáhať rodinám, ktoré vychovávajú deti, usilovne sa učiacim deťom i oddaným pedagógom. Minister pre inovácie a technológie László Palkovics vtedy pedagógom odkázal, že vláda už pracuje na vytvorení konkurencieschopného kariérneho modelu učiteľského povolania.

Viac o téme: ProtestŠkolstvoDemonštráciaUčiteliaMaďarskoBudapešť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu