Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kontroverzný maltský premiér prišiel do Vatikánu: Pápež ho prijal na súkromnej audiencii

Joseph Muscat
Joseph Muscat (Zdroj: SITA/Julien Warnand/Pool via AP)

RÍM - Pápež František prijal v sobotu dosluhujúceho maltského premiéra Josepha Muscata na "prísne súkromnej" audiencii vo Vatikáne.

Tá bola naplánovaná ešte pred tým, ako Muscat minulý týždeň ohlásil, že 12. januára odstúpi z funkcie, informovala tlačová agentúra DPA. Podľa údajov prevzatých z vyhlásenia Vatikánu prišiel Muscat na stretnutie hlavou katolíckej cirkvi v sprievode svojej manželky a ďalších príbuzných. Ďalšie podrobnosti neboli zverejnené a novinári nemali na audienciu prístup.

Maltského premiéra kritizujú za jeho osobné prepojenia na politikov zapletených do prípadu vraždy investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej-Galiziovej a tiež za to, akým spôsobom jeho vláda pristupuje k vyšetrovaniu tohto zločinu. Pred sobotňajšou audienciou zaslalo 22 maltských akademikov pápežovi list, v ktorom ho žiadali, aby Muscata neprijímal. Premiér pricestoval ešte v piatok do Ríma, kde mal vystúpiť na zahraničnopolitickej konferencii MED 2019, svoju účasť však na poslednú chvíľu odriekol.

Nové odhalenia vo vyšetrovaní vraždy Caruanovej-Galiziovej otriasli politickou scénou na Malte. O funkciu už prišiel šéf úradu maltskej vlády Keith Schembri i minister cestovného ruchu Konrad Mizzi a premiér Muscat bol donútený oznámiť, že podá demisiu. Odchod z funkcie oznámil aj minister hospodárstva Chris Cardona. Kritici premiéra obviňujú, že marí spravodlivosť, aby chránil svojich politických spojencov a spolupracovníkov.

Viac o téme: VatikánPápež FrantišekJoseph MuscatSúkromná audiencia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu