Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Súd potvrdil trest 15 rokov väzenia pre brata exprezidenta Butefliku: Podkopali autoritu armády

Abdal Azíz Buteflika
Abdal Azíz Buteflika (Zdroj: SITA/AP Photo/Sidali Djarboub, File)

ALŽÍR - Alžírsky vojenský súd v pondelok potvrdil trest 15 rokov väzenia pre brata bývalého alžírskeho prezidenta Abdala Azíza Butefliku a dvoch bývalých šéfov tajných služieb. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

Všetci traja obžalovaní boli už vlani v septembri odsúdení za "podkopanie autority armády" a "sprisahania" proti štátu s cieľom dosiahnuť zmenu režimu, a to pred odstúpením Abdala Azíza Butefliku z funkcie prezidenta. V prípade prominentnej opozičnej političky a líderky ľavicovej trockistickej Strany práce (PT) Louisy Hanúnovej súd trest v identickej dĺžke zredukoval na deväť mesiacov väzenia a ďalších 27 mesiacov dostala podmienku.

Počas vlaňajších masových pouličných protestov, ktoré v Alžírsku vypukli po oznámení 82-ročného Butefliku, že sa chce uchádzať o znovuzvolenie do prezidentskej funkcie, sa jeho brat Saíd Buteflika na prelome marca a apríla stretol s ostatnými obžalovanými, aby s nimi prediskutoval vyhlásenie výnimočného stavu a odstavenie hlavného veliteľa armády Ahmada Káida Saláha.

Saláh, ktorý bol dlho prezidentovi Buteflikovi verný, totiž koncom marca svoju podporu náhle stiahol a žiadal, aby sa Buteflika vzhľadom na svoj zlý zdravotný stav funkcie vzdal. Vlani v decembri Saláh zomrel vo veku 79 rokov Saíd Buteflika bol za vlády svojho chorého brata vnímaný ako "riadiaca ruka" či "regent".

Abdal Azíz Buteflika odstúpil z prezidentského úradu 2. apríla po nátlaku armády, keďže v Alžírsku sa proti nemu konali obrovské pouličné protesty. Pri moci bol takmer 20 rokov a zaradil sa k najdlhšie pôsobiacim prezidentom tejto severoafrickej krajiny.

Viac o téme: VäzenieSúd AutoritaAbdal Azíz Buteflika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu