Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Spor v škole kvôli krupicovej kaši! Deti po rokoch vzali situáciu do vlastných rúk

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/František Iván, YouTube/Varenie pre chlapov)

NOVÝ HRÁDEK - Krupicová kaša je jedna z mála zdravých maškŕt, na ktorej si pochutnajú deti i dospelí. Na jednej zo základných škôl v Česku sa kvôli nej dokonca rozhorel spor po tom, ako ju deťom vyradili z jedálnička.

Zhruba tretina žiakov Základnej školy v Novom Hrádku podpísala petíciu, ktorá žiada znovuzavedenie krupicovej kaše na jedálny lístok. „Už asi tak dva roky sme nemali krupicovú kašu, tak sme sa šli do jedálne opýtať kuchárok, či bude, ale nič sa nedialo,“ opísala pre Český rozhlas Hradec Králové Olga, jedna zo žiačok.

Deti už získali viac než päťdesiat podpisov. „Rozhodli sme sa, že pôjdeme na obec a že im tam dáme petíciu,“ povedala ďalšia školáčka Karolína. Žiakov podporila aj učiteľka Kateřina Jirásková. „Mám rada krupicovú kašu a podporila som svoju triedu, ktorá do toho išla,“ povedala učiteľka.

Krupicová kaša
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/Varenie pre chlapov)

Vedúca školskej jedálne Renata Ruferová potvrdia, že krupicová kaša sa naozaj už dlhšiu dobu v školskom jedálničku neobjavila. „Bola tu kritika, že krupicová kaša sa na obed veľmi nehodí a že deti sú po nej hladné,“ zdôvodnila Ruferová, prečo škola od varenia tohto sladkého jedla ustúpila.    

Deti však presadili svoje. Teplú krupicovú kašu dostanú na obed už v priebehu nasledujúceho týždňa. A to aj napriek tomu, že v riaditeľni sa objavila druhá petícia, mala dvadsať podpisov, ktorá bola proti vareniu krupice. „Je to skutočne také úsmevné, ako tie dva tábory spolu súťažia,“ dodala vedúca jedálne.  

Žiaci považujú vzniknutý problém za vyriešený. Oba tábory sa medzi sebou totiž dohodli a krupicovú kašu prijali aj jej odporcovia.

Viac o téme: DetiPetíciaJedáleňKrupicová kaša
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu