Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Trojica zo Slovenska chcela predať rádioaktívny materiál armáde za tri milióny eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

VIEDEŇ - Trojica zo Slovenska chcela cez Rakúsko prepašovať údajný rádioaktívny materiál a predať ho za tri milióny eur nespresnenej armáde. Podozrivých, z ktorých dvaja boli kvôli podobnému činu už v minulosti trestaní, policajti zatkli v rámci cezhraničného vyšetrovania vo Viedni, napísala dnes agentúra APA.

O medzinárodnej operácii už v piatok informoval Europol, totožnosť zatknutých ale neuviedol. Podľa piatkového vyhlásenia rakúskej polície chceli traja ľudia zo Slovenska predať kontajner, ktorý údajne obsahoval rádioaktívny materiál. Pri vyšetrovaní vedenom Europolom spolupracovali moldavské a rakúske úrady. Podľa rakúskeho spolkového úradu pre ochranu ústavy a boj proti terorizmu (BVT) sa fingovaný predaj chystal mesiace.

Podozrivých policajti ponechali v domnení, že jednajú so skutočnými zástupcami armády. Odovzdanie údajne rádioaktívneho materiálu sa malo podľa denníka Salzburger Nachrichten (SN) uskutočniť vo Viedni. Skôr než k miliónovej transakcii došlo, zasiahli ale 24. novembra úrady.

Podozrivý materiál prezreli znalci hneď na mieste a neskôr ho preskúmalo výskumné centrum, povedal SN hovorca BVT Harald Noschiel. Podľa týchto zistení a podľa správy denníka Kurier obsah rádioaktívny nebol. Moldavská generálna prokuratúra ale podľa SN zverejnila na svojom webe správu, že kontajner obsahoval 860 gramov rádioaktívneho materiálu.

Viac o téme: PredajRádioaktívny materiálSlováciRakúskoEuropol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu