Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Obeť londýnskeho útoku: Jack Merritt vzdelával odsúdených, bývalý väzeň Usnam Khan ho surovo zavraždil

Zobraziť galériu (2)

LONDÝN – Jednou z dvoch obetí teroristického šialenca a prepusteného väzňa Usmana Khana na London Bridge sa stal mladý absolvent práva a filozofie na Manchesterskej a Cambridgeskej univerzite Jack Merritt († 25), paradoxne reformátor väzníc. Všetci príbuzní a známi sú otrasení jeho smrťou.

Študentka veteriny Leanne O´Brienová sa dozvedela o vražde svojho priateľa len niekoľko týždňov po tom, ako si užili romantický výlet do španielskej Sevilly, aby oslávili jeho 25. narodeniny. Krutou iróniou osudu Jacka zavraždil jeden z odsúdených, ktorých sa mladý kriminológ snažil rehabilitovať a dostať naspäť do spoločnosti, 28-ročný terorista Usman Khan. Tvrdil, že nie je terorista a že chce byť dobrým britským občanom. Nato v piatok nožom zabil v cene Londýne dvoch ľudí a troch zranil. Jack veril, že Khanovo zjavné „obrátenie sa“ by mohlo byť silnou štúdiou o tom, ako sa život zločinca môže zmeniť k lepšiemu. Teraz to však vyzerá, že jeho prerod bol fingovaný, aby terorista skryl svoje skutočné vražedné úmysly.

Počas tohto smutného víkendu mnohí ľudia na sociálnych sieťach vzdávali poctu Jackovi, absolventovi univerzity v Cambridge. Jeho otec ho označil za „ušľachtilého ducha, ktorý sa vždy postavil na stranu smoliarov.“ Jack mal podľa priateľov odjakživa zmysel pre sociálnu spravodlivosť. Otec David Merritt včera povedal, že Jack by si neprial, aby sa jeho smrť použila ako zámienka na "drakonickejšie tresty alebo na zbytočné zadržiavanie ľudí". Jackov krstný otec Paul Brooker opísal jeho smrť ako „krutú stratu mladého, mimoriadne talentovaného života“ a dodal, že Jack bol „inteligentný, zábavný a miloval svoju prácu“. Suseda Dawn Marrová (80) povedala: „Jack bol taký dobrý mladý muž. Jeho otec bol naňho veľmi hrdý. Občas som Jacka a jeho brata opatrovala, keď boli malí. Je to hrozná strata.“ A ďalší sused, ktorý nechcel byť menovaný, dodal: „Je to ničivá správa. Práve sme o tom informovali naše deti. Chodili do školy s Jackom, takže je to pre nich veľmi smutné a šokujúce.“
 

Obeť londýnskeho útoku: Jack
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB/J. M. )
Jack Merritt študoval právo na univerzite v Manchestri a potom absolvoval postgraduálny kurz filozofie na Cambridge. Tesne pred nečakanou smrťou pôsobil ako koordinátor kurzu kriminologického oddelenia v Cambridgei s názvom Learning Together (Učíme sa spolu), v ktorej študenti univerzít a väzníc „spolu študujú látku na univerzitnej úrovni“. Na Twitteri zdieľal podrobnosti o svojej práci s väzňami vrátane „vzrušujúcich správ“, že „prijíma študentov odsúdených v trestnom konaní“ na štúdium končiace sa titulom. Patril sem aj jeho vrah Usman Khan, ktorý bol v roku 2012 odsúdený za trestné činy terorizmu, ale v decembri 2018 bol automaticky prepustený. Nosil elektronický náramok na členku. Podľa harmonogramu Learning Together sa Khan v ten deň zúčastnil na prednáške s rozprávaním a tvorivým písaním. Požiadali ho, aby sa podelil o svoje skúsenosti s väzením. Prišiel v čiernom oblečení a béžových topánkach. Údajne začal svoj útok v miestnosti na prízemí, ostatní účastníci konferencie sa ho pokúsili zastaviť, ale medzitým mu padli za obeť dvaja ľudia, medzi nimi aj Jack Merritt. Jeden z hrdinov, ktorí sa snažili šialenca zastaviť, bol odsúdený vrah, ktorý dostal v ten deň priepustku, väzeň z toho istého väzenia, kde si príliš krátky trest odpykal aj Usman Khan.

 

Viac o téme: PrávoKurzyFilozofiaObeť vrahaJack MerrittKriminológ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu