Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Južná Kórea vypálila varovné výstrely na severokórejskú loď

Vojnové lode námorníctva Južnej Kórey.
Vojnové lode námorníctva Južnej Kórey. (Zdroj: SITA/AP)

SOUL - Južná Kórea vypálila v stredu varovné výstrely s cieľom zahnať severokórejskú obchodnú loď, ktorá prekročila spornú námornú hranicu medzi týmito dvoma krajinami v Žltom mori, informovala agentúra AP.

Juhokórejský Zbor náčelníkov štábov (JCS) tvrdí, že severokórejská loď námornú hranicu prekročila v dôsledku nepriaznivých poveternostných podmienok a problémov s motormi. Podľa JCS ide o druhý takýto prípad za posledné dva mesiace. Prvý incident sa odohral v septembri tohto roka.

Severná Kórea v pondelok uviedla, že jej vojaci v okolí námornej hranice uskutočnili delostrelecké cvičenie, pripomína AP. Juhokórejské ministerstvo obrany považuje toto cvičenie za poľutovaniahodné a zdôraznilo, že je v rozpore s vlaňajšou dohodou o znižovaní napätia medzi oboma štátmi.

Severná Kórea (KĽDR) v uplynulých mesiacoch pozastavila takmer všetku spoluprácu s Južnou Kóreou v čase, keď sú prerušené aj rokovania o jej jadrovom programe s USA. Pchjongjang žiada, aby Soul napriek Washingtonom presadzovaným medzinárodným sankciám obnovil medzikórejské ekonomické projekty.

Viac o téme: Severná KóreaJužná KóreaVarovné výstrelyŽtlé more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu