Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Francúzski akademici varujú: Francúzština je v ohrození, nastupuje tzv. frangličtina

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Stáročná inštitúcia považovaná za strážcu francúzskeho jazyka varovala štátnych činiteľov pred podporou rozširovania "frangličtiny", tvrdiac, že by to mohlo mať pre budúcnosť jazyka neblahé následky.

Francúzska akadémia, založená v roku 1635 na obranu čistoty francúzskeho jazyka, vo svojom vyhlásení, z ktorého v piatok citovala tlačová agentúra AFP, uvádza, že nikdy nebola proti zavádzaniu a používaniu cudzích výrazov, "ale dnes je akadémia hlboko znepokojená rozvojom frangličtiny". Akadémia sa sťažovala, že zákon z roku 1994, ktorý zaručuje používanie francúzštiny vo všetkých vládnych publikáciách, obchodných zmluvách a reklamách, je "opakovane porušovaný inváziou anglosaských výrazov".

Frangličtina je miešanie hovorovej francúzštiny s anglickými slovami - pre efekt, humor alebo preto, že podľa hovorcu dokážu anglické lexikálne jednotky lepšie vyjadriť myšlienku. Akadémia zároveň vyzvala "verejné inštitúcie, aby v prvom rade samy rešpektovali daný zákon""Ak nebudú rázne reagovať a ak verejná mienka nebude brať na vedomie rozsah nebezpečenstva, ktorému čelíme, francúzština prestane byť živým a obľúbeným jazykom," vyhlásila Francúzska akadémia bez toho, aby špecifikovala terč svojej kritiky.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron na rozdiel od svojich predchodcov v úrade plynulo hovorí po anglicky a bez problémov vedie prejavy v tomto jazyku. Podľa AFP sa však rád prezentuje ako obranca svojej materinskej reči - na domácej pôde vystupuje s príhovormi vždy vo francúzštine a dbá na to, aby nepoužíval príliš veľa slov z cudzích jazykov.

Šéf Elyzejského paláca vlani v marci predstavil plány, na základe ktorých sa má francúzština dostať k väčšiemu počtu ľudí. Macron vyhlásil, že ide o skutočne globálny jazyk s mimoriadnym významom najmä v Afrike.

Viac o téme: AkadémiaJazykFrancúzskoFrancúzštinaFrangličtina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu