Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Izraelský premiér čelí škandálu: Netanjahua obžalovali z podvodu aj úplatkárstva

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA/AP Photo/Oded Balilty, File)

JERUZALEM - Izraelského premiéra Benjamina Netanjahua obžalovali vo štvrtok z podvodu, porušenia dôvery a úplatkárstva. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie izraelského ministerstva spravodlivosti.

Netanjahua obžaloval izraelský generálny prokurátor Avichaj Mandelblit.  Netanjahu akékoľvek previnenie odmieta a hovorí o "honbe na čarodejnice", ktorá zasahuje jeho i jeho rodinu.  Podozrenia z korupcie voči Netanjahuovi sa objavili aj v minulosti, avšak izraelský premiér sa ešte nikdy neocitol pred súdom, pripomenula agentúra APA.

Je to smutný deň, vyhlásil izraelský prokurátor

Za "smutný deň" označil izraelský generálny prokurátor Avichaj Mandelblit svoje štvrtkové rozhodnutie obžalovať premiéra Benjamina Netanjahua z korupcie, je však založené iba na právnych dôkazoch. Podľa agentúry AP Mandelblit na tlačovej konferencii odmietol tvrdenia, že obžaloba je politicky motivovaná. Zároveň kritizoval nátlak zo strany Netanjahuových podporovateľov i oponentov, snažiacich sa ovplyvniť jeho rozhodnutie, ku ktorému dospel po mesiacoch rozvažovania.

"Deň, keď sa generálny prokurátor rozhodne podať obžalobu na úradujúceho premiéra za závažné trestné činy korupcie, je ťažkým a smutným dňom... pre izraelskú verejnosť a osobne pre mňa," povedal prokurátor. Je to po prvý raz, čo je úradujúci izraelský premiér obžalovaný z trestného činu.

Netanjahu po obžalobe zaútočil na svojich politických protivníkov

Dvojnásobný predseda izraelskej vlády v približne 15-minútovom prejave povedal, že všetky obvinenia z korupcie a porušenia dôvery, ktoré boli proti nemu v troch rôznych kauzách vznesené, sú vykonštruované a politicky motivované.

"To, čo sa tu deje, je pokus zvrhnúť premiéra. Cieľom vyšetrovania bolo vyhnať pravicu z vlády. Budem podľa litery zákona viesť túto krajinu aj naďalej. Nedovolím, aby lož zvíťazila," uviedol Netanjahu, ktorý zároveň zaútočil na svojich politických protivníkov a štátne inštitúcie, pričom políciu a súdnictvo obvinil zo zaujatosti.

Čelí žalobe v troch prípadoch

Netanjahu čelí žalobe v troch od seba nezávislých prípadoch známych ako Kauza 1000, 2000 a 4000, ale vyšetrovaný je aj v prípade známom ako Kauza 3000.

Ako najzávažnejšia sa podľa agentúry DPA javí Kauza 4000, v ktorej je izraelský premiér podozrivý, že výmenou za protislužby podporoval regulačné opatrenia výhodné pre telekomunikačný gigant Bezeq, prijímal dary od bohatých podnikateľov a nezákonnými prostriedkami sa snažil o zlepšenie svojho imidžu v izraelskej tlači.

V Kauze 2000 čelí Netanjahu podozreniu, že uzavrel dohodu s Arnonom Mozesom, vydavateľom denníka Jediot achronot, podľa ktorej sa mal pričiniť o "pribrzdenie" rastu konkurenčného denníka Jisrael ha-jom. Podľa polície mnohé nasvedčuje tomu, že Mozes ponúkol Netanjahuovi za poskytnutú pomoc finančnú odmenu.

V kauze 1000 je Netanjahu podozrivý, že prijímal dary od zámožných podnikateľov výmenou za služby v obchodnej aj súkromnej sfére.

Viac o téme: KorupciaIzraelBenjamin Netanjahu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu