Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pápež vyzýva predstaviteľov Čile, aby zastavili násilné protesty, ktoré si vyžiadali aj obete

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

VATIKÁN - Pápež František vyzval v stredu na dialóg s cieľom ukončiť násilné protesty proti ekonomickej nerovnosti, ktoré si v Čile od piatka vyžiadali už 15 obetí na životoch. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Pápež počas pravidelnej týždennej generálnej audiencie na vatikánskom Námestí sv. Petra vyhlásil, že "so znepokojením sleduje, čo sa deje v Čile". "Verím, že ak ukončíme násilné demonštrácie, bude možné použiť dialóg ako prostriedok k nájdeniu riešení pre terajšiu krízu, ako aj pre vyriešenie problémov, ktoré ju vytvorili. Bude to dobré pre všetkých," dodal pontifex.

Masové násilnosti v Čile, ktoré sú sprevádzané rabovaním, podpaľačstvom a zrážkami demonštrantov s viac ako 20.000 príslušníkmi bezpečnostných zložiek, sú podľa AFP najhoršie od roku 1990, keď bola v tejto krajine obnovená demokracia. Násilné protesty pôvodne vypukli v piatok proti prudkému zvýšeniu cien cestovných lístkov v metre, pričom demonštranti poškodili viacero jeho staníc, podpálili niekoľko autobusov a porozbíjali svetelnú signalizáciu na cestách. Okrem toho dav vyplienil a vypálil aj viacero nákupných stredísk.

Prezident Sebastián Piňera síce v sobotu oznámil zastavenie plánovaného zvýšenia cien cestových lístkov, avšak protestujúci sa naďalej búria proti nerovnosti, nízkym platom, slabým dôchodkom, nedostatku možností na vzdelávanie či proti korupcii. Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová, ktorá bola dvakrát čilskou prezidentkou (2006 - 2010 a 2014 - 2018), vyzvala na "okamžitý dialóg" a nezávislé vyšetrenie úmrtí súvisiacich s protestmi.

Viac o téme: ProtestyČilePápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu