Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

EÚ spustila proces ratifikácie brexitovej dohody: Johnsona môžu doma stíhať za pohŕdanie Parlamentom

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRUSEL – Zástupcovia členských štátov Európskej únie v nedeľu formálne iniciovali spustenie procesu ratifikácie dohody o podmienkach odchodu Británie, ktorú minulý týždeň vyrokoval britský premiér Boris Johnson.

K žiadosti Londýna o odklad termínu tzv. brexitu, ktorú Johnson zaslal predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi v sobotu večer bez svojho podpisu, sa však hlavy členských štátov zatiaľ nevyjadrili. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na nemenované diplomatické zdroje.
Veľvyslanci jednotlivých členských štátov pri EÚ ratifikačný proces formálne odštartovali v Bruseli po krátkom stretnutí s hlavným vyjednávačom EÚ pre brexit Michelom Barnierom, ako uviedol pod podmienkou anonymity zdroj z diplomatických kruhov. Dodal, že v nasledujúcich dňoch bude s lídrami EÚ rokovať šéf Európskej rady Tusk, pričom vezme do úvahy „nový vývoj na strane Británie“.
      

Donald Tusk
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)
Novú brexitovú dohodu musí ratifikovať tak Európsky, ako aj britský parlament. Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu však v sobotu schválili dodatok k dohode, ktorý spôsobil zdržanie schvaľovania samotnej dohody. O tej sa v sobotu nakoniec vôbec nehlasovalo a premiér Johnson bol nútený požiadať EÚ o predĺženie termínu brexitu stanoveného na 31. októbra. Keďže premiér odklad brexitu odmieta, Tuskovi zaslal žiadosť bez podpisu.

Labouristi podľa britského denníka Mirror vyhlásili, že premiér sa správa ako „rozmaznané decko“. Ak bude odchod Spojeného kráľovstva z EÚ odsunutý o tri mesiace a príde k druhému referendu, labouristi majú podľa denníka Daily Mail v pláne "ukradnúť" premiérovi brexit. Boris Johnson môže byť za svoje listy do EÚ stíhaný za pohŕdanie parlamentom a súdmi. Minister zahraničia Veľkej Británie Dominic Raab vyjadril presvedčenie, že na budúci týždeň dohodu podporí dostatočný počet poslancov a brexit bude v stanovenom termíne 31. októbra. Britská vláda vyhlásila, že bude pokračovať v úsilí o presadenie legislatívy o brexite na budúci týždeň, pričom o hlasovanie o nej by mohla požiadať už v pondelok. Informuje o tom portál bbc.com. Šéf britskej diplomacie pre BBC povedal, že "bez ohľadu na parlamentné triky sa zdá, že teraz máme počty, aby sme to schválili". Dominic Raab dodal, že "v Európskej únii je veľa ľudí", ktorí sú "veľmi nespokojní" s ďalším odložením brexitu a vyzval poslancov britského parlamentu, aby "to v Dolnej snemovni schválili".

Viac o téme: DohodaPodpisČlenoviaRatifikácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu