Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Čavušoglu varoval Kurdov: Ak sa nestiahnu z pohraničia, obnovia tureckú ofenzívu v Sýrii

Mevlüt Čavušoglu
Zobraziť galériu (2)
Mevlüt Čavušoglu (Zdroj: SITA/Turkish Foreign Ministry via AP, Pool)

ANKARA - Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v pondelok opätovne varoval pred obnovením tureckej ofenzívy na severe Sýrie za predpokladu, že sa miestne kurdské sily nestiahnu z tureckých hraníc do utorka večera, tak ako to vyplýva z Američanmi sprostredkovaného prímeria. Informovala o tom agentúra AP.

"Ak sa nestiahnu, naša operácia bude obnovená," povedal šéf tureckej diplomacie na margo kurdských síl na severe Sýrie. Čavušoglu zároveň Kurdov obvinil z 30 narušení štyri dni platného prímeria, počas ktorého prišiel o život aj jeden turecký vojak, pričom zdôraznil, že Ankara na všetky útoky odpovedala.

Turecký minister však dodal, že kurdskí bojovníci vo všeobecnosti dodržiavajú podmienky prímeria a sťahujú sa z Tureckom ovládaných oblastí. Ankara chce, aby sa sily sýrskych Kurdov stiahli z oblasti pozdĺž tureckých hraníc do hĺbky 30 kilometrov, kam plánuje zo svojho územia presídliť časť sýrskych utečencov.

Turecko spustilo svoju ofenzívu na severovýchode Sýrie 9. októbra - po tom, čo sýrski Kurdi odsunom amerických jednotiek z tejto oblasti prišli o podporu Washingtonu. Kurdi následne podpísali so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom dohodu, ktorú sprostredkovala Moskva.

Vo štvrtok večer začalo na severe Sýrie platiť prímerie, ktoré vzišlo zo stretnutia amerického viceprezidenta Mika Pencea s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Turecko sa v tejto dohode zaviazalo prerušiť svoju vojenskú operáciu na severe Sýrie, aby umožnilo kurdským silám stiahnuť sa v priebehu 120 hodín (piatich dní) z oblasti tzv. bezpečnostnej zóny. Keď bude tento odsun zavŕšený, má byť turecká operácia ukončená.

Erdogan kritizoval Západ za podporu teroristov v Sýrii

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok ostro kritizoval západné krajiny, ktoré obvinil z toho, že "stáli po boku teroristov" a nepodporili Turecko počas jeho ofenzívy proti Kurdom na severe Sýrie. Informovala o tom agentúra AFP.

Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (2)
Recep Tayyip Erdogan  (Zdroj: SITA/Presidential Press Service via AP, Pool)

"Dokážete si predstaviť, že celý Západ podporoval teroristov a všetci na nás útočili, a to vrátane členov NATO a krajín EÚ,?" vyhlásil turecký prezident v Istanbule. "Odkedy podporujete teror? Stali sa Zjednotená demokratická strana (PYD) a Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG) členmi NATO a my o tom nevieme?" položil si Erdogan rečnícku otázku s odkazom na kurdské organizácie.

Ankara tvrdí, že YPG sú "teroristickou" odnožou zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorá od roku 1984 vedie boj v Turecku. Ankara, USA a Európska únia zaradili PKK na čiernu listinu ako teroristickú organizáciu.

Viac o téme: TureckoSýriaKurdiMevlüt Čavušoglu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu