Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

USA sú pripravené uvaliť na Turecko ďalšie sankcie: Chcú zastaviť boje

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Manuel Balce Ceneta)

WASHINGTON - Spojené štáty uvalia na Turecko ďalšie ekonomické sankcie, ak Ankara nezastaví bojové operácie, ktoré na severe Sýrie vedú turecké jednotky. Informovala o tom v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie amerického ministerstva financií.

"Ak neuzavrú prímerie, budú nasledovať ďalšie sankcie," povedal v stredu na tlačovej konferencii americký minister financií Steven Mnuchin. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ešte predtým uviedol, že sankcie, ktoré na Turecko uvalili Spojené štáty v pondelok, Ankaru "netrápia".

O postupe Turecka na severovýchode Sýrie majú vo štvrtok v Ankare s Erdoganom rokovať aj americký viceprezident Mike Pence a minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo. Turecký prezident však medzičasom vyhlásil, že ani jedného z nich neprijme.

Turecko podniká v Sýrii ofenzívu proti Kurdmi vedeným Sýrskym demokratickým silám (SDF), ktoré považuje za teroristickú organizáciu, pričom jeho deklarovaným cieľom sú aj bojovníci z Daeš. SDF boli rozhodujúcim spojencom USA a západných veľmocí v boji proti Daeš, keď v časti Sýrie aj susedného Iraku vyhlásila táto organizácia samozvaný kalifát.

Kurdi minulý týždeň náhle prišli o podporu Washingtonu, keď prezident USA Donald Trump stiahol zo severu Sýrie takmer všetky americké sily. Následne podpísali Rusmi sprostredkovanú dohodu so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom.

Viac o téme: BojeSankcieUSATureckoDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu