Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Spojené štáty uvalili nové sankcie: Kubánsky režim porušuje ľudské práva

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

WASHINGTON - Spojené štáty uvalili na Kubu nové sankcie. Odôvodnili to tým, že kubánsky režim porušuje ľudské práva vlastných občanov a podporuje venezuelského prezidenta Nicolása Madura, ktorý podľa nich takisto porušuje ľudské práva a ničí hospodárstvo svojej krajiny. Informovala o tom v sobotu agentúra AP.

Ministerstvo obchodu USA v piatok oznámilo, že ruší existujúce licencie na prenájom lietadiel kubánskym štátnym leteckým spoločnostiam a odmietne aj budúce žiadosti o prenájom lietadiel. Ďalšie sankcie sa týkajú zahraničných tovarov. "Táto akcia ministerstva obchodu vysiela kubánskemu režimu ďalšiu jasnú správu, že musí okamžite zastaviť svoje deštruktívne správanie doma a v zahraničí," uviedol minister obchodu Wilbur Ross.

Kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel toto rozhodnutie odmietol a označil ho za "neľudské, kruté, nespravodlivé a genocídne". Vzťahy medzi Kubou a USA sa zhoršili počas vlády amerického prezidenta Donalda Trumpa. Jeho administratíva obmedzila cestovanie na Kubu a uvalila na ňu nové ekonomické sankcie.

Trump ešte v septembri v rozprave na 74. Valnom zhromaždení OSN varoval, že USA "veľmi pozorne" sledujú situáciu vo Venezuele. Tamojšieho socialistického prezidenta Nicolása Madura označil za "bábku Kuby, ktorú chránia kubánski osobní strážcovia". V deň Trumpovho vystúpenia na pôde OSN americké ministerstvo financií zaviedlo uvalilo sankcie voči štyrom spoločnostiam — trom registrovaným v Paname a jednej na Cypre —, ktoré prepravujú ropu z Venezuely na Kubu.

Spojené štáty v januári zaviedli sankcie voči venezuelskej ropnej firme Petróleos de Venezuela (PDVSA), pripomenula agentúra Reuters, podľa ktorej kubánske spoločnosti pokračujú v porušovaní sankcií a dostávajú dodávky ropy z Venezuely.

Viac o téme: Ľudské právaSankcieUSADonald TrumpOSNKuba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu