Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Demokrati chcú získať prístup k telefonátom Trumpa s Putinom, tvrdí Adam Schiff

Adam Schiff
Adam Schiff (Zdroj: SITA/AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)

WASHINGTON - Predseda výboru Snemovne reprezentantov USA pre spravodajské služby Adam Schiff v nedeľu uviedol, že Kongres je odhodlaný získať prístup k prepisom telefonických rozhovorov prezidenta Donalda Trumpa s ďalšími svetovými lídrami vrátane ruského prezidenta Vladimira Putina.

Dôvodom sú podľa neho obavy, že prezident mohol ohroziť národnú bezpečnosť, informuje agentúra Reuters. "Myslím si, že prvoradou potrebou je chrániť národnú bezpečnosť Spojených štátov a zistiť, či prezident v rozhovoroch s inými svetovými lídrami, a to najmä s Putinom, neoslabil našu bezpečnosť takým spôsobom, ktorý by podľa neho prospel jeho volebnej kampani," povedal demokrat Schiff v rozhovore pre americkú televíziu NBC. 

Biely dom v stredu zverejnil hrubý prepis júlového telefonického rozhovoru Trumpa s jeho ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským, ktorého americký líder nabádal na spoluprácu pri vyšetrovaní obchodných aktivít bývalého amerického viceprezidenta Joea Bidena a jeho syna Huntera, súvisiacich s Ukrajinou. Biden je významným politikom Demokratickej strany, ktorý chce kandidovať proti Trumpovi v budúcoročných prezidentských voľbách.

Trump čelí podozreniu, že zneužil svoje postavenie a z vnútropolitických dôvodov vyvíjal nátlak na ukrajinského lídra. On sám však tvrdí, že v predmetnom telefonáte nebol prítomný "vôbec žiadny nátlak", a postup dolnej komory Kongresu opisuje ako "ten najväčší hon na bosorky v amerických dejinách". Zelenskyj v stredu takisto vyhlásil, že sa necítil byť pod nátlakom, pričom telefonát zhodnotil ako "normálny".

Zverejnený prepis nepotvrdil, že by Trump v júlovom rozhovore so Zelenským výslovne spájal americkú pomoc Ukrajine s vyšetrovaním Bidenových aktivít. V tom istom čase však Trump zmrazil americkú pomoc Ukrajine, ktorá bola uvoľnená iba v posledných týždňoch. Mnohí členovia Demokratickej strany považujú prepis telefonátu za dôkaz, že Trump chcel pomocou zahraničnej vlády uškodiť Bidenovi a ovplyvniť tak volebnú kampaň. 

Viac o téme: DemokratiTelefonátyPrístupDonald TrumpVladimir PutinAdam Schiff
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu