Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Budúcnosť planéty im nie je ľahostajná: VIDEO Boj proti zmene klímy sa nekončí, masové protesty

Desaťtisíce ľudí odštartovali druhú vlnu klimatických protestov Zobraziť galériu (4)
Desaťtisíce ľudí odštartovali druhú vlnu klimatických protestov (Zdroj: SITA/AP/Nick Perry/Jason DeCrow)

WELLINGTON - Desaťtisíce novozélanských študentov i dospelých zaplnili v piatok verejné priestory vo viac ako 40 lokalitách a požadovali razantné kroky na ochranu klímy. Demonštrácie na Novom Zélande patria do série ďalších celosvetových klimatických štrajkov mladých ľudí, ktoré sa začali pred týždňom. Informovala o tom agentúra DPA.

Do prvého medzigeneračného klimatického štrajku v krajine sa k školákom pripojili aj mnohí rodičia, starí rodičia a zamestnanci z dovedna 260 podnikov. Pania Newtonová, líderka skupiny aktivistov okupujúcich sporné maorské územie pri letisku v meste Auckland, uviedla, že "vláda pri svojich rozhodnutiach týkajúcich sa budúcnosti a klímy musí brať do úvahy aj hodnoty pôvodného obyvateľstva".

Na demonštráciu v novozélandskej metropole Wellington podľa odhadu organizátorov prišlo viac ako 40.000 ľudí. Študenti doručili do parlamentu otvorený list s viac ako 11.000 podpismi, v ktorom vládu žiadajú vyhlásiť klimatický stav núdze a začať tvoriť obnoviteľnú ekonomiku.

Klimatické protesty na Novom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Nick Perry)

Na iných miestach v krajine študenti čistili pláže a vysádzali stromy. Štrajk na Novom Zélande sa konal o týždeň neskôr než v iných častiach sveta vrátane Austrálie, Británie a Spojených štátov, keďže minulý piatok niektorí študenti stredných škôl absolvovali skúšky, vysvetlil britský denník Guardian.

Klimatické protesty na Novom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Nick Perry)

Študentské demonštrácie za ochranu klímy, ktoré sa konajú pod heslom "Piatky pre budúcnosť", inšpirovala 16-ročná švédska aktivistka Greta Thunbergová. Tá v septembri 2018 každý deň protestovala pred švédskym parlamentom a žiadala, aby politici spravili viac v boji proti klimatickým zmenám.

Viac o téme: ProtestyNový ZélandGreta ThunbergováKlimatické protesty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu