Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Predseda rakúskej FPÖ sa rozohnil: Slovne útočil na klimatickú aktivistku Thunbergovú

Greta Thunberg
Greta Thunberg (Zdroj: TASR/AP)

VIEDEŇ - Terčom slovných útokov krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) sa v rámci predvolebnej kampane pred nedeľňajšími parlamentnými voľbami stala aj švédska tínedžerka a aktivistka za ochranu klímy Greta Thunbergová. Informovala o tom v sobotu agentúra AP.

Na Thunbergovú zaútočil predseda FPÖ Norbert Hofer počas televíznej debaty predstaviteľov šiestich hlavných politických strán, ktorú vo štvrtok večer odvysielala rakúska stanica ORF. Poslednú veľkú predvolebnú diskusiu sledovalo v televízii viac než milión divákov. Na otázku moderátorky, čo podľa neho Greta Thunbergová robí lepšie než všetky vlády, Hofer odpovedal: "Vôbec nič. Žijeme v demokracii. Túto mladú dámu si nikto nezvolil. Preto sme (FPÖ) nesúhlasili ani s vyhlásením núdzového klimatického stavu. Myslím tým, čo bude nasledovať? Právo na klimatickú vojnu? Nechceme nijakú vrkočovú diktatúru."

Hofer, ktorý televíznu debatu absolvoval s vysokou horúčkou, varoval pred klimatickou hystériou a zaútočil aj na islam a migrantov. Rakúsko varoval, že riskuje opätovný prílev utečencov, aký nastal v roku 2015.

Mladá aktivistka Thunbergová inšpirovala celosvetové študentské demonštrácie za ochranu klímy, ktoré sa konajú pod heslom "Piatky pre budúcnosť". V septembri 2018 každý deň protestovala pred švédskym parlamentom a žiadala, aby politici spravili viac v boji proti klimatickým zmenám. V rámci medzinárodného "týždňa za budúcnosť" sa v piatok na demonštráciách za ochranu klímy v celom Rakúsku zúčastnilo viac než 100.000 ľudí.

Predčasné parlamentné voľby sa v Rakúsku uskutočnia v nedeľu. Dôvodom pre ich konanie je rozpad vládnucej koalície konzervatívnej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) bývalého kancelára Sebastiana Kurza s FPÖ, ktorý v máji spôsobil škandál okolo kompromitujúceho videa z Ibizy odhaľujúceho korupčné správanie vtedajšieho predsedu FPÖ a vicekancelára Heinza-Christiana Stracheho.

Viac o téme: KritikaViedeňRakúskoFPÖNorbert HoferGreta Thunberg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu