Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Jaromír a Tomáš si zavarili v Južnej Afrike: Nekompromisný verdikt! Neurobte podobnú hlúposť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRETÓRIA/PRAHA - Juhoafrický súd potrestal dvoch českých občanov, ktorých uznal vinnými z pašovania sukulentov z Juhoafrickej republiky. Obaja boli odsúdení na dva roky väzenia s päťročným odkladom. Súd tiež nariadil, že 65-ročný Jaromír Chvastek a 56-ročný Tomáš Malíř musia krajinu okamžite opustiť a nesmú sa už nikdy vrátiť, napísal v sobotu spravodajský server news24.com. Chvastek sa podľa serveru lidovky.cz nechcel k informáciám juhoafrických médií vyjadrovať, označil ich však za nezmysel. Všetko vraj vysvetlí až v knihe, ktorú píše.

VIDEO hanby, ktorú si spravili turisti na Bali: Robíte to na dovolenke tiež? Tak s tým prestaňte!

Podľa juhoafrickej prokuratúry boli obaja muži zadržaní 7. augusta v obci Rietpoort v provincii Západné Kapsko. Polícia dostala tip na podozrivé vozidlo s dvoma cestujúcimi.

"Bolo u nich nájdených 728 rastlín evidovaných ako chránené, 89 zaradených medzi zraniteľné, 105 označovaných ako vzácne a desať ako kriticky vzácne," uviedol vo svojom vyhlásení hovorca prokuratúry Eric Ntabazalila. Ako dodal, Česi boli obvinení z držania rastlín bez potrebných dokumentov, zo zberu chránenej flóry bez povolenia a zo zberu flóry bez písomného súhlasu vlastníka pôdy.

Chvastek a Malíř dorazili do Juhoafrickej republiky tento rok v júli, krajinu ale navštívili už šesťkrát predtým, medzi májom 2017 a augustom 2019, uviedli juhoafrické médiá. V dohode o priznaní viny obaja muži uviedli, že navštívili Juhoafrickú republiku so zámerom zbierať rôzne druhy kveteny, uviedla prokuratúra. Dodala, že Chvastek prevádzkuje internetovú stránku, na ktorej predáva sukulenty vrátane juhoafrických druhov.

Server lidovky.cz požiadal Chvastka o vyjadrenie, ten ale reagoval odmietavo. "Ľutujem, nebudem sa k týmto nezmyslom vyjadrovať, budem písať knižku, kde to riadne okomentujem," citoval server jeho textovú správu.

Viac o téme: KaktusSukulentPašovanieSúd Južná AfrikaJaromír ChvastekTomáš Malíř
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu