Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Saudskoarabská armáda predstavila dôkazy o údajnom iránskom útoku: Cieľom bolo ropné pole

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/European Commission)

DUBAJ - Saudskoarabská armáda ukázala v stredu novinárom trosky strely s plochou dráhou letu a dronov, ktoré podľa nej použil Irán pri víkendovom útoku na tamojšie ropné zariadenia.

Materiál prezentovali vojenskí predstavitelia na stredajšej tlačovej konferencii v hlavnom meste Rijád. "Útok prišiel zo severu a bol bezpochyby pod záštitou Iránu," povedal novinárom hovorca saudskoarabských ozbrojených síl Turkí al-Málikí.

Cieľom sobotného útoku boli najväčšie zariadenia na spracovanie ropy na svete, ako aj ropné pole nachádzajúce sa v Saudskej Arábii. Hoci sa k útoku prihlásili jemenskí povstalci húsíovia, Spojené štáty aj Rijád z neho obvinili Irán. Teherán opakovane poprel, že by stál za útokom a varoval Washington pred možnou reakciou, na ktorú bude vraj islamská republika "okamžite odpovedať".

Vyšetrovanie povedú experti OSN

Medzinárodné vyšetrovanie sobotňajších útokov na ropné zariadenia vo východnej časti Saudskej Arábie budú viesť experti Organizácie Spojených národov. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na stredajšie informácie z diplomatických zdrojov. "Je veľmi dobré, že sa začne medzinárodné vyšetrovanie," povedal pod podmienkou anonymity jeden z diplomatov. Ďalší zdroj uviedol, že experti sú už v Saudskej Arábii alebo tam práve cestujú.

Odborníci z OSN boli vyslaní na základe rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN o jadrovej dohode s Iránom z roku 2015, ako i na základe ďalšieho uznesenia týkajúceho sa zbrojného embarga uvaleného na Jemen, spresnili diplomatické zdroje. V rezolúcii z roku 2015 je ustanovené, že ak sa vojenská výzbroj vyrobená v Iráne nájde v inej krajine, OSN tam môže vyslať svojich odborníkov.

Viac o téme: Dôkazútok IránDronySaudskoarabská armáda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu